2023-04-06
對於叉燒,硬係有特別嘅偏愛,無論係中式叉燒定係日式拉麵叉燒😜 所以連帶都會explore下唔同既叉燒拉麵~今日同朋友經過旺角呢間✨僕之拉麵🍜,見到佢門面貼住啲拉麵相,嘩!成碗拉麵鋪滿叉燒喎😮 即刻入去試吓!鋪面唔算好大但係簡潔乾淨,餐牌有幾款拉麵同埋兩款湯底可以揀,仲有追加、小食嗰啲~ 我哋為肉肉而入來,梗係揀兩款最signature嘅拉麵啦!🍜特選拉麵最搶眼當然係佢長長嘅炙叉燒啦!經過炙燒之後脂香肉香撲鼻,😜夠曬長之餘又好味!另外1.5倍叉燒即係有3大塊,肉質軟嫩,各有風味! 另外配搭一隻味付蛋👍🏻、紫菜、葱同味筍。🍜肉愛食者拉麵又係好搶眼! 😍成碗都鋪滿叉燒! 係正常分量既3倍啊✨ 碗邊嘅都係軟嫩叉燒片,中間嘅角切叉燒粒經過火炙甘香無比~ 肉食者大愛!兩款拉麵我哋都揀咗濃湯原味湯底、同麵質都OK,不過湯底略嫌唔夠熱,我哋都好快影完相就食,但係食到中間已經差唔多有「放涼」的感覺,呢方面改善一下就更加好~ 😉👍🏻
🍜特選拉麵
🍜肉愛食者拉麵