2014-12-13
晚上九點幾,睇完戲要食晚飯,I square 都有好多選擇!本來想去旁邊嘅烏冬店,可惜要排隊,因為肥髀仲要返學,唔想佢太晚睡,所以去了旁邊呢間拉麵店!地方日式麵店,有門擋布,店外櫥窗仲有臘製樣品食物!入內一邊卡位,一邊四人枱,深木傢俬,被安排全近門口四人枱!地方闊落,光猛乾淨!食物款式唔算多!食物圖文並茂幾好!店內好像只有一個店員企堂,佢又講緊電話!我舉兩次手都無應我!(其實佢個位係望到我們的! )最後要等佢講完電話先落到單!食物好快到:海鮮沙律:好大一碗,個碗都係冰凍嘅,入面多款刺身(三文魚、帶子、熟蝦、三文魚子)熟蝦爽口,有蝦味,帶子厚肉,厚切三文魚新鮮,三文魚子就一般,唔係粒粒都賬卜卜!有啲都幾淋!有好多生菜!爽脆多汁!仲有一堆海帶!煙煙韌韌!配酸甜汁好清新!好味!麵豉拉麵:湯唔夠熱 最憎嘅微暖,已經好失望,湯底濃味唔漿口,而且有一層厚油在面(唔係油會存熱咩?即係一開始就唔夠熱)麵質彎曲唔粗,但無咬口,淋嘅,叉燒好肥淋身,味道正常!好奇怪第一次見日式拉麵用黑雲耳,不過味道唔錯,唔硬好爽口,筍絲切幼了!但整體唔好味! 炸雞定食:上菜時用一個托盤上,但無主菜炸雞,店員話炸緊要等
食物好快到:
炸雞定食:上菜時用一個托盤上,但無主菜炸雞,店員話炸緊要等,一向日本定食,通常係一份食物一齊上,如果炸雞要等,點解唔炸好雞,先淥麵做拉麵呢?呢碗魚佬揀咁豉油味!比我那碗好點,至少夠熱有蒸氣的!(好卑微嘅要求 )不過佢都話個麵同湯唔得,最後我同佢都無飲晒啲湯!(平時食拉麵,我們都會飲啲湯)餐前小食係酸菜加半隻熟蛋,係蛋黃全熟,食落好似食泥!完全無汁!一隻白烚蛋!珍珠飯正常!炸雞10分鐘後上,炸得外脆內軟,又入味!仲要乾身唔油膩!唔錯!
無唸過去一間拉麵店,竟然拉麵唔得!其他食物先得!