2017-07-22 862 views
今日同老公嚟到九龍灣行開倉展,行到肚仔餓腳仔軟之時,見到水牌有<武士拉麵>,二話不說就衝入去雖然地方不大而且是開放式食堂,但最緊要食物好食,環境都係其次。揀好食物之後就可以喺點心紙上面落單,非常方便。而且仲可以選擇湯底嘅濃度,麵條嘅闊度同埋麵質既軟硬,非常貼心得意嘅係原來所有拉麵都用唔同將軍嘅名子去命名我選了牛乳湯底拉麵。湯底有着濃厚嘅奶味,所講的奶味並非芝士味,而真係香醇既牛奶味,非常濃厚,香甜而不蘇,齒頰留香,令人一試難忘再看看隻雞蛋,流心的程度達致嚴重級而麵質爽滑彈牙,軟硬適中。配合清甜嘅粟米,肉質厚實但不失軟滑的叉燒一起吃,絕對是一級棒而老公選的胡麻冷麵則是湯拉麵以外的另一種食法同樣優質出色的拉麵配上胡麻醬撈來吃。微冷的胡麻醬中有着切得細細的番茄粒,再混有蒜粉同大量蔥粒,感覺非常惹味。炎炎夏日吃着這麵,感覺真的透心涼另外小食之一我們選了日式煎餃子外皮煎得香香脆脆而且一點也不油膩,內裏肉肉和菜的比例非常好,不會過於飽滯,不錯不錯。而另一個小食蟹肉忌廉薯餅更是驚喜之作!薯餅炸得香香酥酥,但內裏的蟹肉忌廉卻可以保持軟滑!整個小食外脆內軟,配合着絲絲的蟹肉,真的令我回味

得意嘅係原來所有拉麵都用唔同將軍嘅名子去命名

武田將軍拉麵(北海道牛乳湯底)

我選了牛乳湯底拉麵。

再看看隻雞蛋,流心的程度達致嚴重級

北條將軍拉麵(蕃茄胡麻冷麵)

而老公選的胡麻冷麵則是湯拉麵以外的另一種食法

同樣優質出色的拉麵配上胡麻醬撈來吃。

炎炎夏日吃着這麵,感覺真的透心涼

日式煎餃子

另外小食之一我們選了日式煎餃子

忌廉蟹肉薯餅

而另一個小食蟹肉忌廉薯餅更是驚喜之作!
薯餅炸得香香酥酥,但內裏的蟹肉忌廉卻可以保持軟滑!整個小食外脆內軟,配合着絲絲的蟹肉,真的令我回味無窮

總括來說拉麵的質素非常之好和高,絕對對得住這個價錢,而且服務生的服務態度亦非常之好,在此謝過武士拉麵的員工們為我們帶來這餐精彩和快樂的晚餐
2017-07-14
$138 (Dinner)
武田將軍拉麵(北海道牛乳湯底)
北條將軍拉麵(蕃茄胡麻冷麵)
日式煎餃子
忌廉蟹肉薯餅