2022-06-15 144 views
係拉麵群組🍜好多人都話「座銀」去跑馬地分店先係最好食, 黎左2次試唔同湯底🥣呢到個menu我6樣野揀, 每款🍜都用托盤上, 有圍裙筷子🥢匙羮🥄, 湯濃麵靚👍🏻呢個啡紅色湯底係海鮮雞拉麵, 個湯加左🦐乾和🐟乾去淆, 成個湯底既鮮味都提升,有好濃既海鮮味而且蝦味濃郁, 湯底夠熱但就有D杰同埋有D少😓 上面放左佢地招牌既炸牛蒡, 浸埋落個湯到就吸晒D湯好似食緊撈麵咁😓 D湯多番少少就好喇, 唔知係咪太重回味太杰, 食完仲有D口渴😅每碗🍜都跟兩大塊既叉燒, 一雞一豬, 一樣都係低溫慢煮出黎既, 所以好嫩滑, 而且兩塊都係懸掛左係碗邊, 咁就唔會比d熱湯浸到鞋口哂 💯而個炸牛蒡炸牛蒡唔單至裝飾靚. 仲好脆口🥠呢到所有🍜都無跟蛋🥚 另外叫左隻棵木煙熏糖芯🥚, 但只食到淡淡既煙薰味, 其他調味就好似唔夠入味咁有D淡, 個糖芯就做得唔錯, 有少少流心效果👍🏻第2次黎就叫番佢個招牌既雞沾麵, 呢到聲稱係用日本雞去煮既, 大部分食材仲係由日本進口,白雞湯用類似沖咖啡☕既造法去打起D泡沫⚗️, 奶白色既湯底口感綿密,味道鮮濃😍, 好似濃縮左左成隻雞既精華咁😋每夾起一次拉麵就掛住D泡泡, 啖啖都食到陣雞鮮味🤤而
而個炸牛蒡炸牛蒡唔單至裝飾靚. 仲好脆口🥠
第2次黎就叫番佢個招牌既雞沾麵, 呢到聲稱係用日本雞去煮既, 大部分食材仲係由日本進口,白雞湯用類似沖咖啡☕既造法去打起D泡沫⚗️, 奶白色既湯底口感綿密,味道鮮濃😍, 好似濃縮左左成隻雞既精華咁😋每夾起一次拉麵就掛住D泡泡, 啖啖都食到陣雞鮮味🤤而沾麵閎麵質係比湯麵更厚身會硬少少, 總括黎講個雞白湯係鮮甜, 邊食麵邊連湯都差唔多清底同好夠飽, 唯一既問題就係可能我被安排左坐餐廳最入既二人檯, D冷氣真係好足🙈 沾麵個湯好快就凍左🥲建議食既時候盡快享用😩
而佢個座銀炸🐔熱辣辣炸, 炸得乾身唔油膩, 薄脆炸漿底既雞皮都好夠香脆, 肉質夠juice 但D🐔都就細件左D囉😪
$150 (Lunch)