2020-12-21
今日行行下街忽然想食拉麵,咁經過北角和富道既金鶴拉麵店門口睇到佢既裝飾幾靚,於是就入左去試下佢既拉麵,咁入到去就睇到佢既裝修好有日本Feel咁,落地既磨砂雲石加上牆身既一大幅既掛畫 好似去左日本既餐廳。咁跟住就睇下餐牌上面有咩食先,發覺佢有好多種唔同既拉麵,咁我就平時鐘意食咸啲既,於是就叫左個鹽味拉麵黎食,個拉麵仲配埋雞肉同埋日式叉燒,見到都流曬口水。食落口的拉麵質感唔錯,軟滑彈牙。咁食拉麵當然一定要配埋流心蛋食,如果唔係就好似差咁啲野咁,流心蛋黃加上彈牙既拉麵根本就係完美的絕配,依間金鶴拉麵專門店值得推介。金鶴拉麵店唔止得拉麵咁簡單既,仲有好多唔同既串燒。我就叫左幾樣唔同既串燒,分別有冬菇串燒、雞軟骨串燒、多春魚,同埋豬頸肉串燒。對於鐘意食串燒既我黎講,無理由唔叫啲黎試下架。咁食完嗰拉麵之後就點左啲串燒黎食,過左十五分鐘後啲串燒就燒完送過黎喇。串燒未送到埋黎就已經聞到好香,我首先就食左嗰冬菇串燒,啲冬菇放落口咬嗰陣都好有鮮菇味,啲汁仲要係燒完都仲有好多,好食過旺角啲串燒店。另外金鶴拉麵店既特製雞軟骨串燒又係值得推介之作,另外多春魚同豬頸肉就唔多講喇,總之就好好食。最後叫左份甜品食,係
最後叫左份甜品食,係綠茶味的羨餅,食完飯後再加嗰甜品真係好滿足呀,下次一定會再黎食。