(長文)話說同朋友喺粉嶺聚舊,大家都想幫襯啲小店,咁行過見到呢間好有讀書嗰啲平價小食店,就入去回憶下。入到去揀咗熱食,因為我個人比較容易肚屙所以揀咗吉列豬扒拉麵。黎到第一啖係試一下湯底,但湯底有水喉水味,要加五味粉遮一遮。到食拉麵,預咗係啲有彈性嘅港式拉麵,所以都ok,但食到第三啖個陣,見到有條橡筋連埋啲麵一齊,所以就叫咗兩位老闆黎睇睇。本身男老闆見到話想幫我換咗佢,但當時見到條橡筋就無咗想食落去嘅心情,所以我話「唔洗,我唔食㗎啦」,之後個老闆娘走黎望兩望講咗句:「哦橡筋,我哋煮個陣唔知㗎,應該係個供應商撈埋咗一齊,我同佢哋講,我哋真係煮嘅唔會知。」然後走咗去。呢一刻我同朋友真係已經食唔落去,因為佢嘅態度真係非常差,所以埋單走,但佢就無收我個拉麵錢。不過,當時我哋好唔理解佢哋嘅不負責任態度,所以朋友直接問老闆娘:「但點解你一句唔好意思都無嘅?」然後老闆娘就發惡話:「所以我咪唔收你錢囉!我已經無收你錢啦!」最後找完錢就不歡而散。其實如果當時我無望住啲麵或者見唔到,其實分分鐘真係會食到條橡筋,但佢哋一句唔好意思都無,就咁講啲推卸責任嘅說話就走開。呢間小店真係幫唔落,亦都唔會再回頭。
(長文)

最後找完錢就不歡而散。

呢間小店真係幫唔落,亦都唔會再回頭。
2022-07-24