2023-05-15
今日陽光普照,於是蕩咗嚟上環,諗住同黃小姐過一個城市得來又遠離繁囂嘅下午,行行吓,去到上環普慶街嘅一個小角落,見到呢一間門口佈滿鮮花嘅舖頭,本身諗住入去行吓,點知入到去見到一間咖啡店,滿心歡喜,我哋食咗一餐飯。揭開餐牌,都係上環價錢,所以比一般嘅Cafe都貴咗四成,但係都抱着期待嘅心態,諗住試吓佢嘅食物係唔係值回票價。既然係Cafe,我哋就嗌咗一杯咖啡。佢呢度latte嘅份量嚇死人,十分之大杯,一個人飲嘅話,都飽咗一半。適當嘅甜度,提升奶嘅香味,又可以平衡咖啡嘅苦澀,但係又唔會過甜,雖然奶嘅比例搜多,但係絕對冇蓋過咖啡味道,飲落去嘅時候,咖啡嘅濃度剛好,完全唔會有苦澀味,飲得出呢度係偏向比較nutty嘅咖啡,飲到最後仲有微微嘅炭燒味,佢伴碟嘅曲奇,略嫌太甜,會令到成個感覺比較膩。講完咖啡,講吓佢個牛角包, 10分好食,裏面搽咗cream cheese,配上三文魚牛油果同雞蛋,其實呢個組合本身就冇得輸,可能加埋呢度嘅環境同水果伴碟,配合返花花嘅主題,令人食得好暢快。(係真心暢快,有水果成件事清涼咗好多)之後嗌咗一個牛面肉燉長通粉,呢個比較失色,雖然睇上去成煲嘢滿佈芝士,亦都係新鮮出爐,但
之後嗌咗一個牛面肉燉長通粉,呢個比較失色,雖然睇上去成煲嘢滿佈芝士,亦都係新鮮出爐,但係佢嘅味道同顏色完全唔成正比,醬汁顏色睇落好濃,但食落味道十分之淡,而且雖然芝士有焦香,但係裏面嘅一絲絲牛頰肉,係有少少overcook。
黃小姐嗌咗一份蜜糖綠茶,冇乜特別,所以唔講,而且佢係茶包,所以定價都偏高,茶香都唔係特別濃郁。上環嚟講,不過不失。
最後喺餐廳嘅店舖裏面流連咗一陣,睇咗一啲自己買唔起嘅精品,聽住啲輕音樂,緩步走出店舖,重投上環嘅懷抱——呢一區嘅文藝氣息不可取替。在半山咖啡店林立,外國人絡繹不絕的街道之中,也可有另一種香港故事。