2024-08-26
今日係同男朋友嘅拍拖紀念日🥰好開心一齊食法國餐廳慶祝🥰呢間位於中環蘭桂坊嘅L'AMOUR 😊之前都有去太和分店食過飯😊對知道呢度嘅食物都有一定嘅水準😎中環店入口有部純白色嘅玫瑰鋼琴😎以紅黑為主釋裝修嘅Open Bar真係好吸引😍充滿瑰麗同神秘感😍Set Dinner STARTER我哋揀咗三個course😉搭配Wine pairing🥂西班牙手工意大利鮮蝦雲吞用左顆粒飽滿既鮮蝦肉包住係柔韌麵團中😊煙韌加上鮮蝦彈牙口感豐富🥰味道唔錯👍藍鰭吞拿魚他他用左藍鰭吞拿打成蓉再疊起😬每口都食到細膩鮮滑魚肉 😍配上清爽酸汁好開胃😎慢煮西班牙黑毛豬安厚切帶骨黑毛豬豬鞍🐷豬鞍經過慢煮保持肉質好軟淋好有口感😍切開點埋秘製醬汁可以中和返豬肉既油膩感😉乾式熟成澳洲紅東星斑柳🐠師傅以多種功夫將紅東星斑柳以乾式熟成製成🙌令魚表皮毛細孔收縮讓多餘水分排出🙌鎖住深層油脂讓魚肉保持彈性口感😋食落魚味更濃郁鮮甜度提升😋底部生蠔仲好creamy 🦪海膽雪糕創意十足既北海道馬糞海膽雪糕🫢豆香十足既豆腐雪糕上面放咗獨特海水味嘅北海道馬糞海膽😊將佢地夾埋一齊食☺️味道真係幾特別😜朱古力撻香醇濃郁😋外層餅皮酥脆😬中間朱古力餡柔軟甜蜜
西班牙手工意大利鮮蝦雲吞
慢煮西班牙黑毛豬安
乾式熟成澳洲紅東星斑柳🐠
海膽雪糕
朱古力撻香醇濃郁😋外層餅皮酥脆😬中間朱古力餡柔軟甜蜜🥰朱克力苦甜滋味在口中化開😊土
🔸飲品🔸
食法國菜喜歡配白酒☺️House wine飲落帶石榴Fruity口感配搭肉類都好夾👍唔錯🥳