2018-11-14
女友係附近走,會合佢一齊去食野,見到呢到新開左間日本餐廳,門口仲放左好多花牌,望望價錢都OK就入去試下。餐廳內外位於旺角同油麻地之間,近「彌敦道」,所以都好易搵,而裝修都係日本餐廳既日式裝修,都算大間。食物選擇唔止得壽司刺身,亦有沙律、小食、丼飯,而壽司唔算太貴,最平$8/件就有交易。鉄・盛 $398 (優惠價--半價$199)包括8款壽司、4件卷物、海膽杯、溫泉蛋、沙律及味噌湯。呢款「鉄・盛」係以吞拿魚做主角,成盤都係吞拿魚不同部位既刺身。前面第一行壽司由燒既吞拿魚開始,分別係蔥花伴火灸藍鰭赤身、柚子胡椒伴火灸藍鰭赤身、藍鰭大拖羅、藍鰭頸拖羅、碎蔥拖羅蓉卷後面第二行壽司然後由深紅色既芝麻伴藍鰭赤身、黑松露伴藍鰭中拖羅同藍鰭大拖羅。味道:由淡味既拖羅食先再到赤身,魚腩中後部分係中拖羅,食落油分適中同埋無筋,而大拖羅係魚腩最前既部位,油分同筋位比起中拖羅都多好多,相對上比中拖羅就更有較口,其實各有捧場客,好難介定邊個好食啲,至於頸拖羅就係頸既位置,因為比較少活動,就係最肥美既位,比起前兩者更加快入口即化。至於赤身,同拖羅又有好大分別,赤身係背部既位置,脂肪比起其他部位較少,食起上黎就爽口
餐廳內外
食物選擇
鉄・盛 $398 (優惠價--半價$199)
前面第一行壽司
後面第二行壽司
味道:由淡味既拖羅食先再到赤身,魚腩中後部分係中拖羅,食落油分適中同埋無筋,而大拖羅係魚腩最前既部位,油分同筋位比起中拖羅都多好多,相對上比中拖羅就更有較口,其實各有捧場客,好難介定邊個好食啲,至於頸拖羅就係頸既位置,因為比較少活動,就係最肥美既位,比起前兩者更加快入口即化。至於赤身,同拖羅又有好大分別,赤身係背部既位置,脂肪比起其他部位較少,食起上黎就爽口啲,魚油冇咁重,反而魚味更出。你要我揀邊一款最好食真係好難答你,因為雖然都係吞拿魚,但佢每個部位既味道、口感都有分別,真係各有FANS,睇下你本身中意食魚油重啲定魚味重啲,但呢一間日本餐廳既刺身確係新鮮而且價錢都可以接受。
海膽杯
都好新鮮,海膽鮮甜,飛魚子一咬油分爆係口中,用海膽用飛魚子撈飯真係一流。
溫泉蛋
溫泉蛋就正常質素,滑口同夠流心。
店員同我地講只要LIKE IG POST同埋Tag人同 Follow就用到優惠價半價食兩款態「盛」壽司SET,$199真係幾抵食,食到咁多部位既拖羅,但原價就要考慮下,不過未知係咪餐廳唔夠大冷氣或者放左啲蚊入黎,我同女友一人比蚊咬一啖,呢點要注意下。