2024-07-04 106 views
上網睇到有人推薦呢間喜記嘅避風塘炒蟹 咁啱今日嚟到灣仔就決定同朋友一齊嚟試吓😋🔸招牌避風塘炒辣蟹叫得做舖頭嘅招牌菜式,果然冇令人失望🤩個蟹鉗超多肉食 而且好彈牙,剪碎左啲蟹殼其實只要搣開就食得 好方便蟹蓋上面有蟹膏 簡直係邪惡到爆😱加上個汁超惹味☺ 所以一路拆蟹殼一路要啜曬蟹殼上面嘅汁🙈🔸椒鹽九肚魚拼魷魚 超鍾意食椒鹽九肚魚 基本上叫得都唔會有伏🤓 果然係炸得好鬆軟 而且九肚魚啲肉同埋啲魷魚都好鮮甜🤭🔸豉椒炒蜆蜆肉雖然唔係超大隻 但係份量好多 而個汁撈飯食真係一流 唔覺意食咗好多飯🫢🔸潮式蠔仔肉碎粥 潮州蠔仔粥又係另一個我嘅至愛😍 去到潮州舖頭都一定係必點既 蠔仔肉真係超鮮🥹 而且個粥啲米粒係粒粒分明 加埋炸蒜同埋蔥一齊煲真係冇得彈🔸椒鹽特大瀨尿蝦 係成隻前手臂咁長嘅瀨尿蝦🫨🫨 再加埋椒鹽炒真係冇得輸 瀨尿蝦只要夠新鮮 點烹調都一樣咁好味🥰總括嚟講呢間喜記食海鮮超出色 食材新鮮得黎加工烹調手法都好出色🥳 絕對推薦中意食海鮮嘅你

🔸招牌避風塘炒辣蟹
叫得做舖頭嘅招牌菜式,果然冇令人失望🤩
蟹蓋上面有蟹膏 簡直係邪惡到爆😱
加上個汁超惹味☺ 所以一路拆蟹殼一路要啜曬蟹殼上面嘅汁🙈