2017-09-10 56 views
朋友來電說他要介紹我們去大坑一間川菜館食正宗川菜, 唔貴的川菜、好味的川菜。在我腦海中, 在香港食川菜係幾昂貴的一件事情, 所以我與家人依時赴約。此間川菜館細細間, 只得四張四人長枱和櫈, 我們到達時已經接近客滿了。高大靚仔嘅侍應時刻笑容滿面咁招呼我們, 他們對其它客人都一樣笑口盈盈。我們看餐牌不貴喎! 有些更覺得便宜添, 尤其是那招牌擔擔麵。最後我們叫了:1. 麻辣魚春魚卜煲($118)、 雖然很多辣椒乾, 但並不辣, 只有微麻辣, 濃郁香味, 很多新鲜魚泡, 青瓜條和芽菜, 爽口彈牙, 好大串的魚春, 入口鬆脆, 香口、濃郁芳香。2. 招牌擔擔麵($20)、 估佢唔到咁大碗, 我們都說如果一個女仔午餐淨係食呢碗麵都會飽。 麵多和煙韌, 醬汁和花生碎調味得很和味, 一起吃入口很濃香膠稠, 香味由口一路傳上鼻, 再上腦, 食到我們呱呱叫…真係好high 呀! 如果不是已叫了其他餸菜, 我們好想每人再食一碗! 值得一試再試呀!3, 土匪雞翼($38)、 未曾食過咁樣處理的雞翼, 香脆肉鬆軟, 雞肉入口好像不用咬就融化似的。4. 招牌辣子雞($108)、 雖然睇落好似好多辣椒好辣咁樣,
4. 招牌辣子雞($108)、 雖然睇落好似好多辣椒好辣咁樣, 但是只係微辣, 味道香濃、雞塊炸得香脆熱辣辣, 入口不用怎麼咀嚼就可吞下肚了。
5. 蒜泥白肉($58)、 很多蒜粒, 薄切五花腩肉一塊隔著一塊青瓜凍食, 但是並不肥膩。
6. 四川鍋筍絲($38)、 筍絲切成幼絲, 加上和味醬汁凍食, 入口爽脆、煙韌, 是很開胃的飯前小吃。
7. 雞絲芝麻醬麵($25) 、因為雞絲已售罄, 改為青瓜芝麻醬麵, 滿口膠稠芝麻香味、青瓜爽脆、麵煙韌, 味道不知怎樣形容的好吃。
我們對食物都很赞赏, 我很少畀五星給食肆的, 今次只好破例了。
剛剛離開餐廳時, 在門口遇見大廚在哪處休息。大廚說普通話的, 難怪他調制的川菜那麼好吃了 。因為有好多食物是限量的, 所以他叫我們下次預早落 order 訂蟹, 認真好吃的。

$160 (Dinner)