放假星期六,約咗班friend喺夜晚銅鑼灣度食海鮮。喺銅鑼灣地鐵站出口行大約10分鐘內嘅路程會去到,餐廳叫做橋底辣蟹🦀🦀🦀我哋今晚叫咗十二款菜:🔸招牌橋底炒辣蟹🦀🌶️🔥黎到橋底辣蟹就梗係要食佢個炒辣蟹㗎啦,呢到蟹嘅辣度可以自由選擇,今晚我哋就叫咗兩個不同辣度的(小辣🌶️、中辣🌶️🌶️)黎試,呢一個辣蟹嘅做法,其實就好似我哋平時食開嘅避風塘炒蟹嗰個味道, 十分惹味🤩🤩🤩🔸🌶️小辣發現食落只係有好微微嘅香辣,食得辣嘅朋友一定要食中辣🌶️🌶️或以上,呢一間餐廳用嘅蟹係肉蟹,🦀肉質鮮甜,口感彈牙,份量亦都好充足💛,特別係隻蟹鉗超大隻,加上炸蒜、🌱蔥段嘅配合,真係色香味俱全啊。👍🏻🔸芝士焗龍蝦伊麵底🦞🧀芝士焗龍蝦,龍蝦新鮮,肉質彈牙,份量都好充足。不過個汁就稍為稀左少少🥲。伊麵都彈牙,唔會做到過分腍,雖然做唔到芝士焗嗰啲拉絲效果🧀,但係伊麵同龍蝦都味道同口感做得幾好。💁🏻‍♀️🔻半隻炸子雞🐥呢一個炸子雞,分量充足,亦都打得外皮香脆🍗,肉質亦都好嫩滑,🍖入口亦都唔會好油,今晚太多餸食,所以嗌半隻就啱啱好啦👍🏻🔻欖菜炒四季豆🥗、椒絲腐乳炒通菜🥕🥦、金銀蛋上湯浸小白菜🥬,呢三個菜都煮得好爽甜,蔬菜新鮮,份量亦都充足。
放假星期六,約咗班friend喺夜晚銅鑼灣度食海鮮。

我哋今晚叫咗十二款菜:

🔸招牌橋底炒辣蟹🦀🌶️🔥
橋底辣蟹

招牌橋底辣蟹

🔸芝士焗龍蝦伊麵底🦞🧀
芝士焗龍蝦伊麵底

🔻半隻炸子雞🐥

🔻小菜方面,我哋仲叫咗中式牛柳🐮、椒鹽鲜魷🦑,牛柳肉質都腍,椒鹽鮮魷外皮嘅炸粉薄薄地,香脆而惹味,都係基本好食的。
椒鹽鮮魷

🔸豉椒炒蜆🥘🥙
呢個豉椒炒蜆好惹味啊,蜆肉粒粒都脹卜卜,入口鮮甜,亦都冇沙,正!
豉椒炒蜆

🔸惹味辣酒煮花螺🐚🌶️🍲
辣酒煮花螺,加左辣椒一齊煮,好夾之餘,仲都真係做得幾香辣。花螺吸收晒醬汁嘅味道,🌶️🌶️我哋叫咗一個例牌,食得辣嘅朋友,記得叫呢一個試吓啦。
惹味辣酒煮花螺

🔻粟米石斑球🌽🐟
粟米粒香甜,即叫即整熱辣辣超好食,送飯一流,但係當晚食嘅石斑球有幾塊有啲小魚骨😯,平時出邊街食嘅都係無骨的,所以大家食嘅時候要注意啦。

最後餐廳仲送埋每人一碗紅豆沙俾我哋做甜品🍢🍧,我哋一共九個人埋單$2800。❤️🏠餐廳環境乾淨舒適,食物價錢合理,而且無論係海鮮定係小菜嘅食物都十分有水準👍🏻🤩,性價比極高💯,抵食又好味,真心推介嘅一間港島區海鮮飯店。
紅豆沙
2046 views
$320 (Dinner)
Celebration
Birthday