2024-01-25
中上環早餐系列今朝行返出皇后大道中,突然比一首好似DONKI咁嘅歌吸引咗,繼而發現呢一間唔係咁起眼,要落地庫嘅餐廳,裝修新淨,燈光以暖色為主,用咗好多平面設計去襯托,感覺比較新潮,枱凳尚算坐得舒服。坐低侍應服務還算積極,叫咗佢個「湯麵之選」A 102招牌蕃茄牛肉通粉,搭埋佢個B1 招牌炒滑蛋+牛油多士。牛油多士,凍奶茶首先上枱,凍奶茶用外賣膠杯,味道中規中矩;牛油多士自己搽牛油,不過唔夠熱。招牌炒滑蛋碟上,份量算大,蛋未夠出夠滑,不失招牌之名,但係擺碟唔夠靚,感覺好單調L onely。最後招牌蕃茄牛肉通粉出場,比起上幾樣,蕃茄嘅紅色完全顯出佢嘅獨特性。一羹拔起入口,吃出了那種說不出的溫暖,溶化了那僵硬了的味蕾。平時食早餐,多數都係凍凍地,唔係真係凍,但係唔會暖,你哋明㗎啦。濃郁嘅蕃茄湯底,帶出蕃茄獨有的鐵味,有點像用蔬菜生活蕃茄汁去做嘅湯底,鍾意蕃茄汁嘅人會非常欣賞,通粉夠軟唔硬,牛肉有質感,另外有薯仔切粒一齊煮,營養豐富。記住記住 只收現金
記住記住 只收現金