今日去咗位於港威商場嘅姚姚酸菜魚,入咗港威商場大概3分鐘就到!行完街過嚟食飯都好方便~一講起呢間餐廳就諗起招牌酸菜魚同埋美極麻辣香鍋午市套餐超值選有七款,我梗係揀佢哋嘅招牌姚姚酸菜魚配白飯啦,是日小食係酸辣土豆絲,仲有頭抽時蔬同埋手打檸檬茶~首先上咗薯仔絲同埋手打檸檬茶,薯仔絲麻麻辣辣,非常開胃,個面加咗少少芝麻,作為前菜真係一流~手打檸檬茶好fresh,特別叫咗少甜招牌酸菜魚嘅魚肉非常滑溜,配以鮮辣椒同埋辣椒乾、花椒、蒜頭🧄湯底「麻、辣、香、酸」魚片份量好多,已經去除晒所有魚骨~食晒條魚之後魚湯撈白飯就最正👍👍美極麻辣香鍋有超多款配料選擇~豐儉由人,我哋揀咗五個配料,有我最鍾意嘅寬薯粉條、田雞、巴掌肥牛、牛柏葉同埋魷魚鬚辣度選咗中辣~加咗美極鮮辣汁,食落好有風味,層次豐富,辣得好爽!麻辣爆炒牛肉同埋豬頸肉令人回味無窮,麻辣方面都平衡到田雞嘅肉非常滑,外皮好似走過油,保留肉質嘅滑嫩,另外值得一讚牛柏葉,炒得非常爽口最後以嘅甜品作結冰粉嘅面有酒糟、青提子乾、花生、黑芝麻、西米、椰奶,冰凍嘅冰粉可以解一解麻辣香鍋嘅辣味,份量偏多,所以兩個人食一碗就啱啱好

麻辣爆炒牛肉同埋豬頸肉令人回味無窮,麻辣方面都平衡到

最後以嘅甜品作結
  • 麻辣香鍋