2022-08-11
📍 餐廳:金鶴拉麵 (閩街) (佐敦)地址:佐敦閩街3號地舖1️⃣ 金鶴.雞白湯拉麵 $98同朋友敘舊,佢想食拉麵,第一時間就諗起呢間。原來朋友都未試過佢哋嘅白雞湯湯底,咁就啱晒,即刻帶佢去試吓。拉麵一上檯,朋友就已經俾佢個濃湯吸引,表面亦都唔少得佢哋嘅即炸牛蒡,入口香脆鮮甜,加上大大片嘅叉燒,仲有慢煮雞肉同溏心蛋,味道同口感依舊有水準,朋友最後連湯都飲晒,真係食得好開心。除咗招牌白雞湯,仲有期間限定嘅北海道蟹湯同鯛魚白雞湯,下次有機會都會試吓。2️⃣ 辛味拉麵 $88我就特別想食辣嘢,所以揀咗呢一款。呢個辛辣味道嘅拉麵,我都係第一次試。辣度都唔錯,唔算非常辣,但都幾惹味。同樣入面有肥美嘅叉燒、慢煮雞肉與溏心蛋,另外仲有蘆筍和冬菇,用料十足,夠晒豐富。3️⃣ 日本明太子雞翼(2 PCS) $48雞翼入面塞滿明太子,外層炸至金黃色,食落香脆可口,雞肉嫩滑,真係足料又美味。4️⃣ 日式唐揚炸雞(3 PCS) $38即叫即炸,新鮮熱辣辣,外脆內軟,肉質鮮嫩多汁,絕對係必食之選。
餐廳:金鶴拉麵 (閩街) (佐敦)
地址:佐敦閩街3號地舖
1️⃣ 金鶴.雞白湯拉麵 $98