2024-10-20
因為有幾個月冇見爺爺奶奶,前幾日就諗住去拜訪佢哋,順便帶佢哋去食點心。之前朋友介紹過呢間點心店嘅點心幾唔錯,環境又整潔乾淨,所以就約好帶爺爺奶奶嚟呢度食點心。我當時有叫咗一道炸魷須。見到隔離啲人食到津津有味,忍唔住自己叫嚟試下。好唔錯,外面脆脆,入面嫩嫩,我個人係好鍾意呢個口感我叫咗涼拌木耳畀奶奶,因為奶奶鍾意嫩嫩嘅食物,有彈性,又唔想畀佢食炸嘅,所以點呢個幾好。佢食到好開心,自己慢慢將大部分木耳都食晒。我哋仲叫咗另一道蔬菜都幾唔錯。用蠔油炒嘅芥蘭,好香,味道唔會太重,啱啱好適合爺爺奶奶食。芥蘭都好新鮮,青青嘅,冇泛黃嘅現象。佢哋嘅蒸鳳爪都好好食。嫩嫩嘅,食落去鮮嫩多汁,配埋佢豉汁嘅味道,真係好美味。一陣間就畀我哋食晒。最後一道就係我哋都非常鍾意嘅蝦餃皇。外面嘅皮黏黏,加上入面滿滿Q彈嘅蝦肉,一口咬落去,嗰種豐富嘅口感,美味嘅味道,真係好正!爺爺奶奶食到好開心,我睇到都非常開心。以後都想多啲帶佢哋一齊嚟食。