2019-05-18 31 views
這個星期夜晚氣温跌至19度,已步入五月都咁凍放工即興同同事打邊爐。論暖身之最首選辣火鍋,除了大熱的台式火鍋,富中國鄉土特色的火鍋店也漸漸冒起。同事話養心殿、馬辣都滿足唔到佢,尋尋覓覓上網揾到這家專做重慶麻辣火鍋的店。看到中國風的正門就知地方走對了,店內點點星空光的天花好不浪漫。湯底款式不算多,可都是自家製作,有別於火鍋醬開出的湯底。必試既麻辣湯底有幾種辣度,啤酒妹推介先試小辣 (近似三哥五小辣)。想灼菜嫌麻辣湯太油加錢轉鴛鴦鍋,同事揀左未聽過的酸蘿蔔鴨湯。原來麻辣湯送一碟重慶配料,有數片鴨血‧大豆芽‧蔥段,鴨血份量已經等如半份即係慳左$24! 湯底用數款辣椒爆香,包括港人好熟悉的燈籠椒‧辣椒乾‧花椒,滾起甫嗅到麻辣香氣。職員提醒拉車上有圍裙可以隨便用,以免麻辣火鍋的牛油沾污衣物。 另一邊的酸蘿蔔鴨湯展現材料原味,清爽滋補,沒想過微酸的湯比汽水更解辣。湯底中有四份一隻鴨,都幾厚肉咬都不鞋口。食評蠻多人推介黑松露餃果然有料到! 外層雲吞皮超滑久煮都不爛,黑松露味更加係濃到上鼻。同事食畢再encore,兩人至少要點全份先夠。再來係打卡必備盛肉拼盤,係menu上價錢較高既食物。其實佢仲有海鮮拼

酸蘿蔔鴨湯

盛肉拼盤

再來係打卡必備盛肉拼盤,係menu上價錢較高既食物。其實佢仲有海鮮拼盤,只是我唔食刺身所以揀肉類。

安格斯牛小排: 雪花牛♡肉味為整個拼盤中最濃,牛油味濃厚肥都要食

安格斯牛板腱: 牛𦟌位以筋肉相間見稱,牛味比牛小排輕但肉質更爽口

紐西蘭羊肉: 羶味甚少肉質細嫩,但食羊既人略嫌唔夠重味

西班牙黑毛豬: 脂肪彈口油份少,像是咀嚼豬頸肉的口感,配清湯更能吃到鮮味。

一盤有齊來自五湖四牛羊豬,價錢還可以但如果包埋雞肉就更實惠。又或早離場/食宵夜場有折CP值更高。

吸湯之最蜂巢豆腐一定要放入麻辣湯,睇住奶白的豆腐轉為啡色,吸盡香料好惹味! 但若果你怕油膩,可以點另一款重豆味的黑豆腐。

我大愛的蝦滑擺盤成一份甜品,蝦滑等於一個拳頭般大,價錢都只係$78。最最最開心係蝦滑混入啖啖大粒蝦肉,係我食過最彈牙的蝦滑

半份菜

另外我地再叫左蔬菜,雜錦丸類等等。丸類中以特色丸最值得試。半份的菜份量也不細,算係抵食。

麻辣鍋小辣程度個人接受到,但蔬菜芽菜吸辣油的就要放入鴨湯灼。大部分自家製食材鮮味足配淡味湯就最正,不過如你喜歡香濃味既就要配麻辣火鍋,各取所需。

下次有gathering約多幾個朋友share湯底更抵食啦。
2019-05-07
$400 (Dinner)
  • 盛肉拼盤A
  • 蝦滑