2020-06-14
係開灣仔活動嘅朋友應該對呢間餐廳完全唔會陌生,出左名大件又好食,但缺點就係甚少接受walk-in客!小編今次特別提早一個星期係openrice訂定枱,仲早上特登留定肚挑戰下邪惡溶岩大佬地點:絕到唔會容易發現到佢嘅存在,因為佢係一條都幾靜嘅後街入面,建議預先睇定路線點去環境:舖頭唔算好大,佈置除左走簡約時代風之外,仲係走絕對黃色同本土風!成店都係文宣同埋長期loop住榮光,而且餐牌都會講出邊啲食材係黎自黃色供應商,食物質素:今次呢個叫左兩個午市套餐,有餐湯+沙津+餐前小食+主菜,話曬係黎打大佬,就當然係叫左最出名嘅兩道菜式啦!是日餐湯係一個南瓜忌廉湯,飲得出呢個湯係好真材實料,南瓜口感充足,加上厚厚嘅忌廉,令到成個湯好creamy同埋好實在嘅感覺!而田園沙津則屬清新之選,生菜極之清新,味道鮮甜,再輕輕加上煙肉乾同埋芝士粉調味,為進入主菜嘅部份打好基礎!緊隨其後就係前菜小食,今日係一個自家製果乾、牛油果醬多士配炸羽衣甘藍,三樣食物本人最鍾意佢個炸羽衣甘藍,入口感覺有啲似紫菜,極之爽脆!廚師特意加左小小鹽去吊味,令到本身無乜味嘅菜味道提升左十倍乾果係自家製的,所以唔會有出面食嘅咁乾脆,但味道
緊隨其後就係前菜小食,今日係一個自家製果乾、牛油果醬多士配炸羽衣甘藍,三樣食物本人最鍾意佢個炸羽衣甘藍,入口感覺有啲似紫菜,極之爽脆!廚師特意加左小小鹽去吊味,令到本身無乜味嘅菜味道提升左十倍乾果係自家製的,所以唔會有出面食嘅咁乾脆,但味道甜美,一啲都唔輸蝕!
惡魔溶岩炸雞配薯條($88)
黎到打大佬時間啦極之邪惡嘅一道菜!先係果塊雞扒,面積仲大過我塊面...上面仲要淋上左厚厚嘅肉醬同埋厚厚嘅溶岩芝士,邪惡程度簡直係到咗地獄嘅程度平時係出面食到咁大塊嘅豬扒,通常都會有一半都係炸粉,但呢塊咁邪惡嘅雞扒十分足料,絕對無呃秤
雖然佢係一塊炸雞扒,但係佢唔會有好油膩嘅感覺,而且時間炸得啱啱好,皮脆甜香,雞肉入面嘅肉汁緊緊地鎖著,食落去極之滑嫩又多汁再加濃味嘅肉醬同埋芝士,直接挑戰緊本人每日卡路里嘅上弓女小編勉勉強強咁食曬成碟,結果....果一晚飽到夜晚九點先開始有感覺想食野
霸王別雞卷($88)
相對之下,呢碟菜個份量相對比較啱胃口細啲嘅朋友,雞肉卷入面包住左羽衣甘藍,好有食聖誕火雞嘅感覺雞卷嘅烹調時間啱啱好,雞肉極之鮮嫩,再配上自家特製嘅牛肝菌汁,呢兩道名物果然唔係浪得虛名口竹
服務:店員極之細心,入店嘅時候會為大家量好體溫,再用酒精搓手液為大家嘅雙手消毒;係餐桌上面又已經為大家放上左一個信封,方便大家可以放好口罩係點完餐嘅時候,店員更加會用紫外光燈幫大家嘅餐具再一次消毒殺菌,真係值得加好多金竹
價錢:單睇價錢係屬於中高檔嘅午餐,但如果以呢個份量同水準黎講,真係超級抵食!我地果日仲叫左杯凍檸茶,埋單睇到先知原來係任飲小編極之推介呢間餐廳比大家,但謹記要提早訂位呀!因為唔接受walk-in
此致所有大胃王想黎食,你地不妨挑戰下佢嘅炸魚薯條,份量係大過佢隻碟