2023-01-12
朋友知道我鍾意食生蠔🦪同燒牛肉🥩,阿仔又鍾意食自助餐,佢介紹我去Mr. Steak Buffet à la minute 試一試🤩我趁住小朋友放假,就同佢去輕鬆一下!餐廳供應無限量即開生蠔🦪肉質爽口肥美,配上少許檸檬汁及Cocktail Source,份外鮮甜。其實只係不停咁食生蠔,我已經好滿足😋不過見外面仲有咁多款式美食,我都只係好節制地食咗半打😄另外我見到有多款海鮮凍盤,堆到幾個山仔咁高!龍蝦、長腳蟹蟹腳、青口、大蝦及花螺等,都係海鮮控必食菜式。店員補充食物速度相當快!值得一讚👍🏻出去行一轉,永遠唔會空手(碟)而回😆餐廳提供嘅刺身種類比起一些大酒店仲要多,包括三文魚、立魚、醋鯖魚、虎蝦、赤貝、帶子同紅蝦。品質新鮮,師傅切出嚟嘅魚生片非常之厚,魚類刺身仲十分慷慨地每次俾四片!令我期待嘅特級美國燒牛肉,肉味濃郁,切出嚟嘅時候會滲出豐富嘅肉汁。旁邊配菜甚多,我拎返枱嘅時候,阿仔話成個plating 同大扒房差唔多😁有驚喜嘅係有專人負責即煮佐賀牛壽喜燒、用火槍燒到半生熟嘅牛肉壽司同埋熱辣辣嘅鐵板牛肉!味蕾同視覺效果都大滿足。沙律區同熱葷區都陣容強盛!有中有西有亞洲風味,總會揀到啱心水美食!
甜品區有多款小蛋糕、布甸及雪糕等。賣相精緻,全部都想試勻!
另一打卡環節必定係「傳情達意心太軟」📸 廚師會將你寫低嘅message,用朱古力漿寫喺甜品碟上,加上精美嘅圖案。心太軟切開嘅時候,濃郁嘅朱古力醬緩緩流出,好讓大家留下一個美味又難忘嘅的回憶。
阿仔最後捧住個肚腩仔問我「à la minute 」係點解🤔我都係上網查一查。原來意思係解即時烹調,唔係預先煮好。果然,餐廳名符其實,多項食物都係由廚師prepared to order! 👨🏻🍳
有維港景色,優質食材,由頭盤到甜品,食物種類琳琅滿目,果汁、咖啡&茶都係任飲。呢一個自助餐可以講係非常精彩!