位於大埔舊墟直街嘅Oppa韓國燒肉店,以高質放題燒肉而見稱。凡於 7:30pm 前結帳離座,或於 9:30pm 後入座,均可享特別折扣優惠,難怪未到 5:30pm 已經坐滿超過一半!江南海鮮燒肉放題 早鳥優惠 $368/位,價錢已包任叫日本及澳洲和牛同埋飲品,當然仲包括其他肉類同埋韓式料理啦!頭盤是十分精美的和牛拼盤,店家當日最推介的和牛部位,都一一為我們準備好了!個人認為以下是必需要瘋狂Encore的和牛items!澳洲和牛脷:切成厚條,可燒至外表焦香,內裡軟腍可口,點少少鹽就食得,連牛脷都可以做到入口即溶嘅境界!A4黑毛和牛肩胛肉:結實富有彈性,牛味濃郁,美味多汁!和牛金展:唔好以為佢冇乜油花就唔好食,金展係咁多個部位中肉味最突出香濃嘅,而且仲一啲都唔靱!M6和牛下腹腩:先到個腩字都知到係勁多和牛脂肪,油香十足得黎仲帶有肉香!A4黑毛和牛三角腩:油花最多,分佈得最漂亮的位置,是入口軟滑即溶,令人滿口油香的靚貨!江南海鮮燒肉放題仲送每位深海虎蝦、鮑魚同埋大扇貝,仲有專人教埋點燒先最好味,正!原條五花腩也是必點的item!肉味濃郁之餘,配埋韓式辣醬、泡菜、蒜片、生菜等一同食用,滿口油香
個人認為以下是必需要瘋狂Encore的和牛items!

A4黑毛和牛肩胛肉:結實富有彈性,牛味濃郁,美味多汁!

原條五花腩也是必點的item!肉味濃郁之餘,配埋韓式辣醬、泡菜、蒜片、生菜等一同食用,滿口油香和醬香,是韓燒的最高境界!
就算是放題場,Oppa燒肉的服務仍保持高水平,除了收碟外,仲會主動幫我地換燒烤盤,有時見我地唔係好識燒,仲落埋手幫我地燒添,勁貼心!
結帳前嘆埋杯名廠雪糕先走人,超滿足!