2023-12-04
2087 views
有時行到攰咗,成個人都嗌晒「食嘢啦!」唔洗再諗,我就企係呢家老字號茶餐廳門口。一入去,個肚已經餓到咕嚕咕嚕叫,聞到嗰陣嘅茶香同多士香味,真係心曠神怡。頂頭上司就係個金黃香脆嘅厚切多士,啖啖牛油嘅香甜喺口腔裏面融化🤤,啲緊緻嘅麵包層層相疊,薄脆外皮同鬆軟內芯形成一幕美妙對比。喺我差不多想同啲多士求婚嘅時候,鹹牛肉蛋治登埸啦。佢嗰股熱辣辣嘅鹹香,夾埋啲滑溜溜嘅蛋,簡直正到爆燈!😋成桌點咗咁多嘢,但重點一定係嗰碗絲滑牛奶冰。依然保持緊做法,個口感綿密到就好似喺雲端上悠悠,牛奶味濃郁得嚟又唔膩口,啱晒飲茶後甜品一流。我堅持,呢啲嘢真係老食客心頭好,一試鍾情。收皮之前,唔少得自己嘅招牌咖啡。苦中帶甜,啱啱好嘅香濃度。走出門口嗰陣,個胃已經好滿足,而我知道,食飽餐咁簡單,但咁滿足嘅感覺,唔係每間店都做到㗎。呢個味道,重溫咗無數次,但係每次都仲係咁掂!😄