2018-01-17
將軍澳近排開咗好幾間唔同新面孔既拉麵店,呢間位於東港城嘅拉麵店,每次都見到有好多人排隊人龍足足圍繞間舖頭一大圈, 排到電梯口, 我掙扎咗好耐先去排隊。排到一半嘅時候,店員遞上餐牌同埋紙筆,俾顧客一邊排隊一邊諗食乜,加快流程同進度,令到客人一坐低就會差唔多時間食到拉麵。 坐低之後, 就見到一張介紹店內拉麵最適合邊種調味搭配嘅教學,教導客人咩拉麵應該配上咩醬料。而我同男朋友仔叫既係熟成濃湯拉麵同埋鹽湯拉麵, 我覺得第一次試嘅新拉麵店,即使佢有特別嘅推介, 我都係會試咗佢最basic最主打既拉麵先, 試下佢嘅底細同埋湯底夾唔夾我嘅口味。因為湯底係拉麵嘅靈魂之一, 如果連最基本最主打嘅湯底都做唔好,遑論其他特別攪花臣嘅拉麵同菜式。首先試左我既熟成湯拉麵先,配料除咗叉燒,有菠菜、筍絲、蔥花、蔥白絲同埋少許柚子, 湯底呈濃濃嘅奶白色, 味道濃郁 Creamy, 湯頭帶有油脂香,撈埋柚子絲,有助減輕油膩感之外,亦令湯頭充滿香味,而蔥花同蔥白則係兩種唔同既感覺,一個偏香,一個少少辣,十分醒神,連埋麵一齊食,令到每一啖麵都充滿蔥香味。而男朋友仔嘅鹽湯就比較清淡, 但非常清爽,入口舒服,同熟成濃湯絕對係相
首先試左我既熟成湯拉麵先,配料除咗叉燒,有菠菜、筍絲、蔥花、蔥白絲同埋少許柚子, 湯底呈濃濃嘅奶白色, 味道濃郁 Creamy, 湯頭帶有油脂香,撈埋柚子絲,有助減輕油膩感之外,亦令湯頭充滿香味,而蔥花同蔥白則係兩種唔同既感覺,一個偏香,一個少少辣,十分醒神,連埋麵一齊食,令到每一啖麵都充滿蔥香味。而男朋友仔嘅鹽湯就比較清淡, 但非常清爽,入口舒服,同熟成濃湯絕對係相反兩回事。
而食到一半嘅時候,我特意落咗少少柚子胡椒,同埋辣油試下, 柚子胡椒醬係似胡椒鹽麴醬,但更多嘅係柚子嘅香味,咸得嚟又幾清新,至於辣油係用咗少少嘅蝦米仔同埋蒜,其實唔算好辣,但係蝦米仔好香口,忍唔住手落多兩羹。
而麵質方面偏幼, 都算幾索湯,但係唔算好彈牙,同埋食得出有少少鹼水味,呢度需要扣分。
叉燒方面亦都比較普通, 雖然有燒過嘅痕跡,但未能燒出焦香味, 叉燒切得比較厚,同時肉質亦十分鞋口, 就好似煲完湯煲得耐咗嘅嗰嚿瘦肉咁,沒有咬口。