2020-06-15
平時米線果d食得多,都有一排冇食車仔麵。記得大埔有間車仔麵個裝修行懷舊風,雖然都唔係咩新興風格,但都係令人印象深刻既裝修。下晝點幾兩點黎到,門口有七、八人喺度等緊。愈黎愈怕排隊既我,加上呢個大熱天時同埋餐廳既位唔算多,本身都想打退堂鼓。不過,次次都係咁就次次都冇得食吧,又有幾可可以唔係個個要既排隊既時間黎食麵?喺附近既鋪頭行左陣,番到黎剔埋紙就差唔多。餐廳樓底夠高,佢地利用左呢個高度,將冷氣裝到好高,所以冷氣既可以度數低少少,又可以均勻咁散落黎,又唔會有邊個位吹到凍疆,唔錯。車仔麵都係勝在平快靚正,剔左紙一陣就到左。我揀左蘿蔔、豬頸肉、牛腩同雞翼,一次過試多幾樣送跟腩汁粗麵。車仔麵湯原本就唔係日本拉麵咁樣講究湯底,可能我叫左牛腩,所以腩汁多d,都幾味。蘿蔔冇渣,口感好,雖然香同甜就一般,但唔係某d鋪頭果d糖水蘿蔔,唔錯。豬頸肉比想像中好食,味道整得非常唔錯,夠咸夠香,又唔會太林。雞翼大大隻都入味,係正常既瑞士雞翼。 牛腩同豬頸肉一樣,比想像中好食,夠林夠味,林得黎又有番牛腩帶煙韌既口感,唔錯。麵底正常,份量都係正常。呢個價錢,呢個質素,好評。
車仔麵都係勝在平快靚正,剔左紙一陣就到左。