2024-05-23
餐廳叫十三姨,好容易令人聯想到十三么,十三飛之類的麻雀用語,點知打開menu,餸菜名又真係有大三元,十三么,的確玩味十足又好記呀~店家主打麵食,實是一家非一般的麵店,因為無論你想減肥或增肥都總會迎合到你心意餐廳以中式木系的裝修格局,古色古香的外貌卻有一個玩味十足的menu和一道道是非凡創意的食物,真的看得出店家心思誠意滿滿呀~舖坐低仲會先附上一大杯彩色蝦片,可以食住睇menu🔮花雕啫喱蕃茄餐牌上面有一系列名為‘’最住配角‘’的前菜小食,而這道花雕啫喱蕃茄,實在真的配得起這個最佳配角的名銜。原個新鮮大蕃茄切開薄片,廚師刀功了得,每片切得厚薄一致,平均舖在托盤之上,十分得體;特製的花雕啫喱加入黑糖調味,整成啫喱奶凍的效果,上面灑上金梅片粉,入口酸甜醒胃,鮮蕃茄的爽甜配以花雕啫喱的酒醇香,那種回甘回甜的清爽感覺,絕對係一試難忘呀~🔮西多雞翼雞翼醃得十分入味,先炸再以蜜糖漿炒均勻,外面炸的甘香酥脆,單骨雞翼容易食,肉質嫩滑易離骨,入口味香又甜甜地,十分惹味🔮十三飛 (安格斯牛肩胛,牛肋條,糖心蛋,粉絲+翠肉瓜麵)麵要好食,湯底絕對是靈魂人物,此湯底用料十足,每天以大量的牛肋條和牛骨,與及超過十
🔮花雕啫喱蕃茄
🔮西多雞翼
🔮十三飛 (安格斯牛肩胛,牛肋條,糖心蛋,粉絲+翠肉瓜麵)
麵要好食,湯底絕對是靈魂人物,此湯底用料十足,每天以大量的牛肋條和牛骨,與及超過十多種的香料,以慢火熬製6小時,牛味非常濃郁,每啖湯都牛香十足又不油膩,口腔內更一直營繞著那股牛香味,真心覺得淨飲個湯都好正;整碗麵以一個鐵煲端上,使其一直保持溫度,食到尾都暖笠笠;配料亦相當豐富,有來自英國牛胛肉,入口軟腍,牛香十足;牛肋條經過長時間的炆煮,肉質軟熟又有膠質感,彈牙有口感,兩者份量也不少呀!而想減肥又試盡美食的,更可以好似我咁,加錢轉做翠肉瓜麵,廚師會以兩整條翠玉瓜刨食麵條狀,翠玉瓜吸收哂湯頭的味道,入口不但爽脆而且味道濃郁得來又有新鮮的瓜菜清甜味,有飽肚感覺之餘又零澱粉,自製生酮餐,好味又健康呀~真心推介👍
🔮老闆娘鵝肝煎蛋XO醬撈飯
雖然就咁睇個賣相都覺得佢好邪惡,但是為食又有quota的你們,信我見到一定流哂口水,厚切鵝肝,兩面煎至金黃,入口即溶,那份鵝油香與油脂隨隨滲出,真的是齒頰流香呀~
旁邊還有自家鮮炸的蒜片,肉碎和大陽蛋,加一些秘製XO醬,火辣甘香又惹味,味道層次層層遞進,真係食到唔停口,不過食完真係要跑多幾圈減番吓😅
🔮金牛🔮黑牛
餐廳保留了港式茶餐傳統特飲,金牛就係芒果雪糕加忌廉,黑牛就係可樂加朱古力雪糕,兩款都大大杯,用來減膩或作甜品都好啱大眾口味呀~