3 day(s) ago 0 views
十三姨的鵝肝煎蛋飯真是無可挑剔,鵝肝煎得外脆內嫩,香氣四溢,配上滑嫩的煎蛋,味道絕佳。十三么和十三飛刀這兩道菜也非常出色,配料豐富,讓人吃得非常滿足。十三么的配料多樣,口感層次豐富,而十三飛則以其獨特的調味和豐富的配料讓人驚喜。每一口都充滿了驚喜和滿足感,絕對是飽肚的好選擇。

4 day(s) ago 0 views
之前已經聽過好多人介绍不過多數都話午、晚市通常都有好多人排隊今次咁岩夜左係旺角揾野食終於食到濃味出色湯粉🍜十三飛(銀針粉)安格斯牛肩胛、牛助條、溏心蛋要讚牛肉濃湯底出色,牛肋條炆得好淋,起乎安格斯牛肉就比較諧身,但湯底太出色,加入大量乾蔥蒜,少少青檸汁,清新又惹味🍜灸燒手撕雞湯粉絲估唔到有人會將手撕雞灸燒,將濃濃燒烤味融入湯底,加埋蔬菜粉絲,味道特別得嚟令你難忘
之前已經聽過好多人介绍
不過多數都話午、晚市通常都有好多人排隊
今次咁岩夜左係旺角揾野食
終於食到濃味出色湯粉
🍜十三飛(銀針粉)
安格斯牛肩胛、牛助條、溏心蛋

🍜灸燒手撕雞湯粉絲

灸燒手撕雞粉絲
灸燒手撕雞粉絲
  • 十三少
2024-12-14 105 views
14/12同朋友試左呢間幾出名嘅港式茶餐廳。當中環境幾多人下,比較擠迫。當時食左佢最出名嘅鵝肝煎蛋飯。當時餐廳會送上台桌一個蝦片,唔錯。個飯同啲xo醬乾蒜乾蝦一齊食,幾好味下。鵝肝算肥美,外脆內軟。份量唔錯。整體ok,不過未係網上講咁好味,不過不失。算可以試下。

整體ok,不過未係網上講咁好味,不過不失。算可以試下。
2024-12-14
2024-12-08 0 views
早幾日經過旺角,試吓十三姨超出名嘅鵝肝飯。香港都幾少地方食到鵝肝飯,佢哋呢個飯都好有誠意有三舊肥美嘅鵝肝,配上自家豉油同埋XO醬等等,真係好惹味。下次會再幫襯!超好食!如果新界都有就好!
2024-12-01 475 views
呢間餐廳係朋友介紹,話超好味,所以嗰日路過旺角都特登排隊想試吓食(都排咗差唔多20分鐘先入到去㗎 )都仲算接受到.入到去坐低,店員會比七色蝦片我哋食,又幾特別,其他餐廳好少見。佢嘅湯底比較清,加咗啲黑胡椒粒,感覺冇咁單調。而且有粉絲同米粉,兩種唔同嘅口感,都幾得意喎。啲肉都比得幾足嘅,再加埋隻糖心蛋,最後食到好飽飽啊.我覺得係不過不失,未試過可以去試吓嘅~但如果要排超過30分鐘會建議不如下次再食😂

📍十三姨 (通菜街) (旺角)🌏旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖📝 6.5/10啱啱去完旺角做Facial,肚餓於是在OpenRice搜尋一下餐廳,我看到了一間叫做「十三姨」的餐廳,名字特別吸引我。見到菜式叫做「十三么」「十三飛」,猜想老闆娘一定是個麻雀愛好者。十三飛雞湯清淡可口,喝起來好舒服清新口感,適合鍾意清淡口味的人。炙燒手撕雞煙燻味濃郁,至於雞叉燒有日式叉燒的風格,包着微辣的胡椒,添獨特嘅風味。

📍十三姨 (通菜街) (旺角)
🌏旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖
📝 6.5/10

• 十三么
  • 十三飛
  • 老闆娘鵝肝煎蛋撈飯
2024-11-08 1042 views
湯底真係正既,十三么點解會叫十三么嘅?呢碗叫做十三么係唔係因為有十三種材料?我就只數到11種材料:1)湯底2)雞叉燒3)雞𢇁4)半熟蛋5)米粉6)粉絲7)芽菜8)椰菜絲9)炸乾蔥10)葱花11)湯底內的胡椒粒最讚嘅地方,應該真係係即叫即煮,所以連煲上熱辣辣👍🏻(最憎啲湯粉麵上枱嘅時候唔夠熱😛)
湯底真係正既,十三么點解會叫十三么嘅?

呢碗叫做十三么係唔係因為有十三種材料?
我就只數到11種材料:
8)椰菜絲
9)炸乾蔥
10)葱花
11)湯底內的胡椒粒

最讚嘅地方,應該真係係即叫即煮,所以連煲上熱辣辣👍🏻

(最憎啲湯粉麵上枱嘅時候唔夠熱😛)
2024-10-14 2027 views
想試這家餐廳很久了,   剛去附近辨事, 就即刻去試一下整家點. 感覺很木系,  杯/筷子. 煲架等等全是木 ,  在枱上有一杯很美的彩色蝦片免費享用 ,   然後我們點了十三么 -  粉絲米粉 裏面有秘制手撕雞, 雞叉燒,  溏心蛋 -  湯頭很香, 好味老闆娘鵝肝煎蛋飯 -  老實說, 有一點失望, 並不是想像中大片的鵝肝.  這個價錢有一點貴,  整個飯唔可說是超好吃, 不差吧, 都是用心制作吉列生蠔 - 正常發揮椒鹽魷魚蘇 - 正常發揮400次岩鹽咖啡 - 這個做得出色,   岩鹽是自己親自加, 可多可少自行選擇.   咖啡口感好厚, CREAMY 有點杰身, 好飲黑牛 -  都唔錯未試過, 是抱有期望, 不過試過都係覺得一般吧.  不過人氣店都好多人幫襯.  未食過試下也無妨.
想試這家餐廳很久了,   剛去附近辨事, 就即刻去試一下
整家點. 感覺很木系,  杯/筷子. 煲架等等全是木 ,
在枱上有一杯很美的彩色蝦片免費享用 ,   然後我們點了
吉列生蠔 - 正常發揮
椒鹽魷魚蘇 - 正常發揮
黑牛 -  都唔錯
2024-10-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-10-10 2913 views
一坐低首先有杯色彩繽紛嘅蝦片作爲開胃小食,仲有隻靚靚香檳色嘅杯裝住,成件事即刻好少女 😍😋 十三么 ~ 有炙燒手撕雞配雞叉燒,個湯偏清淡,不過個炙燒手撕雞焦香味好濃,好惹味 🤤😋 十三飛 ~ 有安格斯牛肩胛配牛肋條,味道相對濃厚,牛肋條好淋好入味,湯入面有三條腸粉,但索唔到湯汁,建議連湯食有味道d~😋 西多雞翼 ~ 炸到金黃色剛剛好,而且好夠脆口,如果有多d蜜糖就更加好啦 😍第一次食粉絲拼米粉,口感原來又幾特別,d麵少少淋得嚟又會帶點煙韌 👍🏻 另外個湯入面加咗青檸/檸檬,令個湯清新d無咁膩!下次如果唔駛再排隊嘅話會想試埋個鵝肝煎蛋撈飯!
西多雞翼
2024-10-10 1384 views
國慶那週的某一個工作日中午去吃的十三姨。假期難免多人一些,在店鋪門口等了十幾二十分鐘(好在算很快沒有等太久) 選了十三飛和雞肉叉燒飯。兩個餐的味道都不錯,份量也夠大(尤其是我的十三飛)套餐是包飲品的,不加特飲的話就不需要加錢。菜品價格不算便宜,但是偶爾嘗試一下也不錯。店鋪的辣椒醬味道不錯,很惹味,但是爆辣。朋友不相信加了一大勺進飯裡,一口下去直接飆眼淚🥲 順帶一提,空調也很勁。怕冷的朋友記得穿件薄外套。其實國慶那週天氣依然很熱,但是我們一坐下馬上被冷到縮成一團🤣不過這也不算缺點,空調勁總好過吃飯熱到狂流汗。 整體而言是值得一試的餐廳,有空的話和朋友、同事亦或是家人來吃都不錯✌️
十三飛  雞叉燒飯
Lunch
十三飛  雞叉燒飯
2024-09-27 1921 views
bkmark咗好耐嘅呢間, 淨係menu都令人目不暇給, 一坐低店員會俾個七彩蝦片, 好新鮮好夠脆, 未決定到食咩都可以充住饑先😂又有個唔知係咪期間蟹粉撈麵勁吸引, 1516咗好耐最尾都係決定第一次食試咗招牌先, 叫咗十三么同十三飛, 一個啱牛魔王 一個食雞為主, 兩個都有蛋, 另外麵底係米粉+粉絲, 感覺無咁heavy但其實都係幻覺黎, 上到黎都係好大碗, 勁飽 係男仔都食得飽嘅份量, 粉夠肉都好夠。細節位佢個麵會跟一舊lemon, 應該係中和下無咁濟, 娃娃菜都好食 正常發揮
又有個唔知係咪期間蟹粉撈麵勁吸引, 1516咗好耐

2024-09-19 3026 views
入座就有一兜蝦片,七彩繽紛,好耐冇食過蝦片,好鬆脆。兩個人叫咗兩道招牌菜式share試吓。老闆娘鵝肝煎蛋撈飯 - 大碗份量,顏色鮮艷,材料豐富,鵝肝比較乾身,醬汁欠奉,要注意嘅係個飯本身係有啲辣的,整體味道不俗蟹肉沾麵 - 面和蟹肉醬兩碗上,另有湯和醬汁,麵條鬆軟,蟹肉醬濃郁,亦有一粒粒嘅蟹肉,個人覺得有少少鹹,撈上上湯剛剛好炸芝士年糕 - 睇外型已經覺得好邪惡,熱辣辣,咬上去軟腍腍,好食!每人叫了一杯400次岩鹽咖啡,一杯凍一杯熱,面層厚厚的咖啡,有層次口感,好滑,攪勻嚟飲會好啲,因為面嗰層泡較甜嚟一張食物大合照俾大家參考
入座就有一兜蝦片,七彩繽紛,好耐冇食過蝦片,好鬆脆。
蝦片

兩個人叫咗兩道招牌菜式share試吓。

老闆娘鵝肝煎蛋撈飯

蟹粉沾麵

炸芝士年糕

400次岩鹽咖啡(熱)

400次岩鹽咖啡(凍)

嚟一張食物大合照俾大家參考

2024-09-19
Tea
蝦片
蟹粉沾麵
炸芝士年糕
400次岩鹽咖啡(熱)
400次岩鹽咖啡(凍)
  • 400次岩鹽咖啡
2024-09-12 2935 views
朋友介紹,慕名尋找舖頭,地點都算方便!食物質素不錯, 湯麵好多料!400次岩鹽咖啡十分好味,唯獨座位有些窄,屬於快來快去的餐廳,有些嘈,未必方便傾計。下次值得再來!
400次岩鹽咖啡
2024-08-31
Lunch
400次岩鹽咖啡
  • 十三飛
  • 十三么
2024-09-09 3370 views
聽過十三姨好耐. 一直都想試吓.✨ 今日行過MK 見唔洗排隊就試吓佢😚一坐低佢就會俾一杯靚靚彩色蝦片🦐仲用玫瑰金嘅紅酒杯裝住..見到已經心心眼IGable✨一眼就睇中左鮮蟹粉沾麵🍜碗蟹粉唔知用左幾多隻蟹先整倒..滿滿既蟹糕🦀一絲絲既蟹肉🦀 仲配埋醋 & 薑茶 ☕️ 非常貼心💟 餐具仲好精美添🤩個酒杯裝住嘅就係醋. 大三元🍚火炙過嘅雞絲..配埋乾蔥..蒜同埋蔥. 加埋雞油撈飯😚勁香口🤩個set仲配埋糖心蛋🥚雞肉卷🐔

一坐低佢就會俾一杯靚靚彩色蝦片🦐
仲用玫瑰金嘅紅酒杯裝住..見到已經心心眼
IGable✨

一眼就睇中左鮮蟹粉沾麵🍜

大三元🍚

2024-09-08 2701 views
*嚟 #旺角 做咩唔同「十三姨」打牌?🀄️有日放工後諗住做個運動💪🏻食返輕食少少先😂(其實都唔輕食)咁就去搵十三姨打個靚牌😎.🀄️十三么$74 加轉翠玉瓜麵 $20個玩幾玩味架🤟🏻入面有日式叉燒糖心蛋🥚豬腩肉😉我就加左錢轉翠肉瓜麵😊食得健康左😂同埋好神奇佢真係麵咁長😂整體味道偏啖😌.🍗黯然雞🐤叉燒飯 $60加 轉椰菜花飯 $20朋友好黯然咁叫左唔伏之選😊味道比起十三么濃的😌所以比較適合濃味少少既朋友🤣幾欣賞佢既椰菜花飯😌易入口的😎.🍼忌廉溝鮮奶 $32要自己溝既忌廉溝鮮奶🤣..✩•‿• ♡ 〝*﹉◇﹊◆﹉*﹊◇﹊◆﹉**﹉◆﹊◇◇﹉*〞
嚟 #旺角 做咩唔同「十三姨」打牌?🀄️
有日放工後諗住做個運動💪🏻
食返輕食少少先😂(其實都唔輕食)
咁就去搵十三姨打個靚牌😎
🀄️十三么$74 加轉翠玉瓜麵 $20