2019-04-26
今日過左黎北角同朋友傾野,佢話新開左間拉麵唔錯,帶我去試下~🔸辛味拉麵 ($88)湯底係用高湯加秘製辛辣香料調味,唔算好辣,湯底味道濃郁,拉麵軟硬適中幾彈牙。配料有叉燒、雞肉、蘆筍、流心蛋、黑木耳等,塊叉燒雖然薄薄地,但肥瘦均勻,而且外層有火炙過,比平時啲叉燒香口!🔸低溫慢煮日本薩摩赤雞(跟拉麵+28)雞肉幾滑,上面仲放左啲番紅花同京葱,夾埋一齊食,唔錯~🔸活燒蒲燒鰻魚飯($198)Menu寫住「本店嚴選每條約2公斤的頂級鰻魚,在本店內劏及生燒,即叫即燒,進食感覺就像鋸扒咁厚肉,外脆內嫩」講到咁吸引,雖然價錢有小小貴,但都決定要叫黎試下!等左15分鐘左右,朋友個拉麵食左一半,我個飯先到。一打開個蓋已經聞到好香!咬左一啖鰻魚,真係覺得不得了!!Menu寫既形容真心無誇張,我未食過咁厚身既鰻魚,仲要真係燒到外脆內嫩,外皮脆脆地,啲肉好嫩滑呀!原來生燒既鰻魚係咁好味!!!而且個鰻魚一條骨我都食唔到,我諗師傅真係好有心機去拆骨!要向師傅致敬,感覺到佢既用心!🙇🏻♀️🙇🏻♀️食完之後真係覺得呢個價錢好值,等耐啲都抵!非常推介!
🔸辛味拉麵 ($88)
辛味拉麵
🔸低溫慢煮日本薩摩赤雞(跟拉麵+28)
雞肉幾滑,上面仲放左啲番紅花同京葱,夾埋一齊食,唔錯~
低溫慢煮日本薩摩赤雞
🔸活燒蒲燒鰻魚飯($198)
食完之後真係覺得呢個價錢好值,等耐啲都抵!非常推介!
活燒蒲燒鰻魚飯