2018-05-23
1920 views
我同友人去尼間店時,友人忍唔住笑左,我問佢笑咩,佢話個店名好搞鬼,以前粵語殘片既一首歌詞,仲唱埋畀我地,我唔同年代,無代入感😂😂。店鋪位於條內街,唔難搵,地鐵站行過去7-10分鐘。一入店無咩客人,可能時間尚早,6點左右,牆上印哂必食推介,就係肉骨茶同喇沙。店不大,店員一個,似乎都係佢入廚房裝肉骨茶。我地就叫左肉骨茶、海鮮喇沙油麵、泰式米腸同椰皇啫哩。肉骨茶份量剛剛好,配碗油飯好好食,湯底濃,肉香好食,尼個肉骨茶好重藥材味,唔會好重胡椒味,果然係店鋪主打,價錢算抵食👍🏼👍🏼海鮮喇湯油麵,最正係個油麵,出面食通常係喇沙米粉或麵線,尼個油麵令我諗起福建既油麵,睇下餐枱張介紹紙,尼間店係馬拉福建人開既,果然😂😂至於個小食泰式米腸,入面係米粉,有點似福建豬肉腸,不過有泰式香料,個皮仲係又脆又薄,好好食。食左3樣野已飽了,不過天氣熱口渴都係要叫番杯野,我地叫左杯柑仔水,似台式夜市飲到既,好清爽幾好飲。甜品叫左椰重啫哩,諗住試下,出乎意料好得,個椰皇堅甜,店舖講明無額外加糖,好好飲,個啫哩滑捋捋配埋香爽椰肉好夾👍🏼👍🏼👍🏼外賣個椰皇啫哩番家都好,夏天夠消暑。
我地就叫左肉骨茶、海鮮喇沙油麵、泰式米腸同椰皇啫哩。