星期日拍拖天~可以去下平時少去的地方 "大坑"起我識呢個地方已有差不多十年了, 當時是去睇出名的中秋舞火龍活動但這十年, 數數手指都未必踏足過5次對於住九龍區的我, 的確是不就腳的但最近在openrice望過, 很多好味的食物都出自大坑這個小圈內拍拖其中一活動就是食下, 去下d新地方~我愛吃甜, 男友不太愛, 揀了這間有甜有咸又多好評的食店試試小店有外國feel, 不過當天風較大, 沒有將門口的屏風全打開店內大約可容納16-18人咁啱有近門口的大窗位置, 可以邊食邊望街景小店供應大約5款咸食, 另有甜品先點2杯特飲男友的Strawberry Milkshake, 面頭仲有球雪榚, 正我的Mint Lime Soda, 較fresh, 又唔會太甜, 有一點點似淡味的mojito食評推介的新菜式: 龍蝦焦糖燉蛋配龍蝦肉燒蘑菇本身男友對龍蝦一般, 佢話唔鐘意"實的的"既肉質, 不過佢就我, 所以就點呢個啦wow....見到咁既賣相, 未食先興奮, 有成半隻龍蝦, 加一盤Crème Brûlée, 仲配上2條脆麵包條其實食野, 都要睇埋賣相吸唔吸引, 擺到亂葬崗咁, 都唔想食入口啦!其實有時係
星期日拍拖天~可以去下平時少去的地方 "大坑"
但這十年, 數數手指都未必踏足過5次
對於住九龍區的我, 的確是不就腳的
拍拖其中一活動就是食下, 去下d新地方~
店內大約可容納16-18人
咁啱有近門口的大窗位置, 可以邊食邊望街景
小店供應大約5款咸食, 另有甜品
先點2杯特飲
食評推介的新菜式: 龍蝦焦糖燉蛋配龍蝦肉燒蘑菇
龍蝦焦糖燉蛋配龍蝦肉燒蘑菇
其實有時係好怕起外出食海鮮, 因為是連殼的關係, 一不小心"斯文淑女"形象即時幼滅, 所以當初拍拖時, 我盡量不選食"海鮮餐", 哈哈
起呢度, 淑女們完全放心呀, 因為廚師將龍蝦肉起哂切粒, 仲加埋蘑菇一齊煮, 食得好方便
而且打破男友話龍蝦肉實的的嘅格言, 佢快過我食, 又食得多過我 =.=
第一句就話好食呀, d肉唔實唔鞋, 又可能多汁的關係, 佢緊加鐘意
試完龍蝦, 又試下呢盤法式燉蛋先
未入口前, 諗緊佢係甜定係咸呢? 而頭的確係有片焦糖
畢一啖, 係橙啡黃色, 好似龍蝦汁既顏色, 無錯, 原來入面係加左龍蝦汁既Crème Brûlée
意外的爽喎! 甜中帶少少咸, 男友又係食得多過我囉
龍蝦焦糖燉蛋
我地用外脆內軟的麵包條蘸上Crème Brûlée及龍蝦肉一齊食, 好好味呀!!
果然無介紹錯呢! 推介
另一份點了平日少吃到的"法式油浸鴨腿配窩夫班尼迪克蛋"
一絲不苟的賣相, 對喜歡食既人更加以評分!!
有點高度的份量, 兩隻Egg Benedict, 剛好可以同男友share
法式油浸鴨腿配窩夫班尼迪克蛋
什麼是油浸鴨? 會係中國人的臘鴨嘛? 會很韌嘛?
no no no, 無錯呀!!!
因為有點高度, 所以先把Benedict吞落肚, 中間還暖的蛋液, 黏滿口腔
終於看到法式油浸鴨腿了, 肉質不乾不硬不韌, 就像平日的肉絲一樣, 也有肉汁,
雖說是油浸, 但沒有吃出油膩感
把鴨腿夾著帶甜味的窩夫同吃, 很充實!
最後當然不少得的甜品啦: 黑芝麻梳乎里
造型別緻, 唔係單出一個梳乎里咁簡單, 伴碟還有一球黑芝麻雪榚, oreo餅, 粟米片, 朱古力碎等等
黑芝麻梳乎尼
cream上仲有一隻蝴蝶作裝飾, 你話點唔"相機食先"呢~
超有份量的梳乎里, 用羹畢落去, 好有彈力感, 食落唔係得朕風, 口感有d似燒棉花糖咁, 但又未至於咁甜, 帶芝麻香味, 我差不多食哂一整個, 好過份呀!! 爆quota, 不過真係值得的!
唯一缺點是粟米片有點淋, 唔夠脆, 可能因為梳乎里需時焗的關係, 粟米片放得耐左, 但配角唔夠完美係唔緊要既!
2016-03-20
$320 (Dinner)
龍蝦焦糖燉蛋配龍蝦肉燒蘑菇
龍蝦焦糖燉蛋