2023-01-10
呢間酸菜魚成日夜晚經過都見到排晒隊咁,難得中午時間唔洗等位,一於就試下佢啦~1️⃣ 🍛 15招牌十三姨菜魚飯/米線 ($72)一人份量既酸菜魚份量都唔細,魚肉做得好滑,入口即融。味道方面我地就選擇左小辣,對我黎講辣度岩岩好,唔太辣但又有麻既感覺。🤤成碟菜魚仲有唔少芽菜同酸菜,的確幾開胃~2️⃣🍗啖啖無骨海南雞飯配椒麻汁($68)椒麻汁呢種醬汁比較少見😯,黎到既顏色同我想像中有少少出入🤣但味道係唔錯的,唔辣但帶有麻的感覺,同雞肉配搭上黎又幾好食喎 值得一讚既係無骨海南雞同樣做得好滑,唔係鞋zap zap的雞肉👌🏻
3️⃣🍡紅糖糍粑 (跟餐加 $28)食親酸菜都會想叫紅糖糍粑食,感覺食左先夠完滿。☺️雖然我地放耐左先食,但糍粑仍然維持到外脆內煙韌的口感,加埋紅糖糖漿同黃豆粉,味道更豐富😚4️⃣🫖 醒胃酸梅湯(跟餐)5️⃣🧃熱百香果蜜(跟餐)飲品就正正常常 (但唔記得影相添🥲),個人認為味道偏甜左少少。整體黎講都幾抵食,味道都唔錯,難怪會多人等位,可惜白飯煮得淋左少少🤏🏻。
1️⃣ 🍛 15招牌十三姨菜魚飯/米線 ($72)
2️⃣🍗啖啖無骨海南雞飯配椒麻汁($68)
3️⃣🍡紅糖糍粑 (跟餐加 $28)
4️⃣🫖 醒胃酸梅湯(跟餐)
5️⃣🧃熱百香果蜜(跟餐)