2019-09-02
First thing first: * 有冷盤,有燉湯,正!* 推介:海鮮餐(會配埋新鮮鮑魚、多寶魚、海蝦、貴妃蚌、黃金蜆、蟶子皇、蜆,仲有安格斯牛肩肉+ 自選八款海鮮火鍋配料)平時少入九龍灣,今日剛好同朋友食左呢間位於九龍灣工廈內嘅鮮味粥底海鮮火鍋店。可能因為位於工廈,餐廳座位闊落。好多火鍋店都淨係做晚市,而呢間早午市都有做,但就有第二個名。一坐到埋位,店員就即刻遞上竹蔗茅根水、兩個冷盤、雞腳、醃青瓜、每人兩隻泰式蒜蓉焗青口,同每人一盅花膠燉雞湯。花膠燉雞湯非常足料,飲落去唔似有味精。套餐方面,我地揀左海鮮餐(有海蟹/ 龍蝦餐),都可以揀雞煲。如果鍾意食海鮮又大食,可以揀「大胃王海鮮套餐」,每位包一隻龍蝦同一隻蟹。每個海鮮餐都會配搭埋新鮮鮑魚、多寶魚、海蝦、貴妃蚌、黃金蜆、蟶子皇、蜆,仲有安格斯牛肩肉+ 自選八款海鮮火鍋配料。海鮮好新鮮,品質好過唔少火鍋店。食材新鮮之餘,份量仲好夠,夠哂飽。店員會等你食晒成個火鍋後,幫你撈個海鮮粥,可以落芫茜蔥同菜譜。其實真係好飽😂😂 無乜可能會食得哂成大煲粥。但建議點都一試,因為海鮮既精華入哂粥底度!:)
* 有冷盤,有燉湯,正!