「那個」係其中一間喺大角咀比較出名嘅餐廳,經常都大排長龍,以前喺大角咀附近返工,都有食過一兩次「那個」嘅外賣,當時覺得炸嘢外賣腍咗無咁好食,但都已經係幾年前~最近去開大角咀就試一試堂食,但係講真就有啲啲失望~ 因為大部份嘅炸物都好油,食完都幾膩🥲 不過勝在分量偏大,都算抵食嘅~ 女仔可能叫少飯都未必食得晒~•🥢 那個滷香雞球便當 $73滷香雞球係台式滷排骨嘅變奏版,即係將啲雞球沾上地瓜粉之後拎去炸,炸完再滷~就咁睇整法會以為啲炸皮會腍晒,但原來都仲有少少脆👍🏼 炸皮有少少厚同少少油,整體調味有啲太鹹,要送飯一齊食~ 不過入面嘅雞肉好Juicy,而且大大嚿好厚肉,食落大滿足🤤 便當仲有幾款小菜:炒冬粉、炒椰菜、炒蛋同埋玉子燒,印象中炒蛋幾好食👍🏼但係玉子燒就唔係幾啱食,質地好實同埋味道太甜🫣•🥢 香酥排骨便當 $75呢個炸排骨真係好大塊,所以上菜嘅時候的確幾震撼~上面灑咗好多椒鹽粉,所以食落都幾鹹,真係要配飯/嘢飲先得~ 排骨嘅炸皮好似比炸雞嘅薄少少,但係炸排骨就有少少皮肉分離,同埋入面嘅肉比較薄,食落都比較乾,再加上嚿骨都幾大嚿,食落就無食炸雞球咁啖啖肉咁爽~ 所以我同朋友都一致認為炸

🥢 那個滷香雞球便當 $73

🥢 香酥排骨便當 $75
呢個炸排骨真係好大塊,所以上菜嘅時候的確幾震撼~上面灑咗好多椒鹽粉,所以食落都幾鹹,真係要配飯/嘢飲先得~ 排骨嘅炸皮好似比炸雞嘅薄少少,但係炸排骨就有少少皮肉分離,同埋入面嘅肉比較薄,食落都比較乾,再加上嚿骨都幾大嚿,食落就無食炸雞球咁啖啖肉咁爽~ 所以我同朋友都一致認為炸雞球比較好食~
香酥排骨便當
香酥排骨便當

🥢 香酥魷魚足 $68
因為真係好鍾意食炸魷魚鬚,所以就叫咗嚟試吓~ 魷魚鬚嘅炸衣同頭先食嗰兩款嘅有啲唔同,表面光滑啲同再薄身啲嘅,上面都係灑咗超多椒鹽,極重口味,而且好油,仲有啲油膱(益)味😵‍💫 雖然魷魚嘅份量幾多,但都不太推薦~
當晚仲有啲小插曲,第一碟嘅魷魚鬚係明顯炸到過咗龍,表面好深色仲有啲燶,我同朋友食咗一件覺得味道幾燶,所以就同侍應講,佢哋都有換另一碟畀我,不過就換成好多魷魚鬚嘅頂部,即係厚肉啲嘅部份,個人嚟講都係鍾意魷魚「鬚」多啲😬
香酥魷魚足
香酥魷魚足

🥢 愛文芒果冰茶 $36
🥢 臺南鳳梨冰茶 $36
兩款嘅茶味都不錯,但係啲水果味糖漿都有啲啲藥水味🫣下次可能飲返奶茶/純茶~