2020-02-29
月尾又係時候獎勵下自己啦,今次黎到尖沙咀海港城encore藍象泰國餐廳,係一間可以欣賞到尖沙咀海景的餐廳,真係令人賞心悅目啊菜單上嘅選擇非常豐富,有多種不同口味的前菜、海鮮、主菜、炒粉麵飯、甜品等等,多不勝數烤帶子配茄子及豬肉碎迷你帶子份量極多,味道鮮甜,當中仲夾雜着適量豬肉碎,鹹香美味,配上辣味羅望子汁,又辣又香口。蓋面的茄子好新鮮juicy呢藍象特色青咖喱配牛肉青咖哩辣度不高,帶有陣陣椰汁香,牛肉份量頗多,肉質比較結實,牛肉味好濃郁,吸收晒青咖喱嘅精華!碗底部有洋燭保溫,非常貼心!香煎油鬆餅食咖喱又點少得白飯或鬆餅,我地就揀左呢個香煎油鬆餅。有少少似印度薄餅,香酥且充滿油香,同時亦帶有麵粉香,沾上青咖喱醬汁後格外滋味燒大蝦炒金邊粉賣相高級精緻有心思,金邊粉口感軟硬適中,頗Q彈,裏面有唔少蛋絲、芽菜、蔥花等等配料,口感同味道都好豐富,酸酸甜甜的,好好食呢!燒大蝦體型大隻,蝦肉爽口彈牙,仲有唔少肥美蝦膏添,物有所值啊鮮榨西瓜汁用新鮮西瓜即叫即榨,西瓜香味濃郁,清甜解渴,飲到唔少細碎嘅西瓜肉
烤帶子配茄子及豬肉碎
藍象特色青咖喱配牛肉