2022-11-25 486 views
行到Elements,見到有間幾chill嘅餐廳,就入去試下先✨以東南亞菜為主打嘅Monsoon,連裝修都有種遠離香港嘅感覺。餐前小食係蝦片,旁邊嘅醬汁有少少似魚露。牛油果三文魚沙律,簡單又好食。牛油果成個上,意外地份量好足👏🏻蒜蓉辣椒炒通菜($68)對於食開十小辣嘅我嚟講,都幾辣但好惹味!會忍唔住不斷食!泰式沙嗲串燒($118)今次mix左豬肉同雞肉串燒。串燒燒得啱啱好,又香又易咬開。印尼巴東烤鱈魚($168)鱈魚非常嫩滑!好有驚喜!即使唔蘸醬都已經好香又好食。青咖哩雞($128)+小茴香蒜蓉麵包($28)青咖哩好香!但雞肉唔多,所以另外加左蒜蓉麵包蘸咖哩食,簡直係perfect match🥰韭菜芥蘭炒貴刁($88)外貌好似干炒牛河咁,的確味道亦都好似,但唔係太乾身,加埋少少青檸汁增加層次感,食落都唔會濟🍋甜品全部都好有特色,可惜眼闊肚窄,今次淨係試左兩款🍽香茅奶凍配檸檬羅勒雪葩($78)食之前完全想像唔到香茅奶凍係咩味,但品嘗第一啖後,香茅味由口腔湧上嚟,好重香茅味,幾乎蓋過奶味,如果鐘意香茅嘅朋友值得一試。上層嘅羅勒雪葩啱啱好中和返香茅強烈嘅味道,一齊食就最好😌朱古力撻配椰子雪糕

餐前小食係蝦片,旁邊嘅醬汁有少少似魚露。

牛油果三文魚沙律,簡單又好食。
牛油果成個上,意外地份量好足👏🏻

蒜蓉辣椒炒通菜($68)
對於食開十小辣嘅我嚟講,都幾辣但好惹味!會忍唔住不斷食!
蒜蓉辣椒炒通菜

泰式沙嗲串燒($118)
今次mix左豬肉同雞肉串燒。串燒燒得啱啱好,又香又易咬開。
泰式沙嗲串燒

印尼巴東烤鱈魚($168)
鱈魚非常嫩滑!好有驚喜!
即使唔蘸醬都已經好香又好食。
印尼巴東烤鱈魚

青咖哩雞($128)+小茴香蒜蓉麵包($28)
青咖哩雞

小茴香蒜蓉麵包

韭菜芥蘭炒貴刁($88)
韭菜芥蘭炒貴刁

甜品全部都好有特色,可惜眼闊肚窄,今次淨係試左兩款🍽

香茅奶凍配檸檬羅勒雪葩($78)
上層嘅羅勒雪葩啱啱好中和返香茅強烈嘅味道,一齊食就最好😌
香茅奶凍配檸檬羅勒雪葩

朱古力撻配椰子雪糕及橙皮糖($78)
朱古力撻好濃郁好好食!橙味×朱古力相信係好多朋友嘅愛好組合,雖然撻底有啲厚但無阻朱古力內餡嘅美味,橙皮糖令口感同味道都更上一層樓。
一食椰子雪糕,口腔即刻充滿濃濃椰子香味,如果怕朱古力撻太heavy,可以食一口雪糕、一口撻,中和膩感。個人嚟講大推薦😉
朱古力撻配椰子雪糕及橙皮糖

總括而言可以係再encore嘅餐廳,經常見到佢地有唔同主題嘅high tea,希望有機會試到🤭
蒜蓉辣椒炒通菜
泰式沙嗲串燒