自從植物奶越嚟越係香港盛行之後,自己都為健康著想,慢慢由飲牛奶轉為飲燕麥奶杏仁奶等。為左用行動支持走牛奶,今次就去到位於土瓜灣既Cutting Onions,試下佢地純素產品🍀Cutting Onions既前身為以前太子成日要排隊等位既「包販子」,當時已經有好出色既 vegan options,就算嚟到土瓜灣都仲有保留呢個特色,當日點左:🍵黃梔花綠茶奶茶(轉燕麥奶)茶底係用左「想爺爺了」所出既茶粉,茶味好濃帶微甘,仲有淡花香,味道就似有花味既抹茶咁,同燕麥奶好夾,既清新又好飲👍🏻🧅洋蔥芝士菇菇天貝包呢個包超巨型🤣厚到我要分開嚟食,入面有炸洋蔥圈、大啡菇同天貝,配合埋店方自家製既素蒜味醬、素芝士醬同包,絕對可以話係目前食過最好味既純素包💖不得不讚個醬真係非常惹味同好香🥹仲有個包軟得嚟帶點煙韌感,而且所有配料都處理得好好,好食到覺得可以一次食10個🍨純素雪糕 - Cross Bun口味Cross Bun係一款加左各式香料既甜麵包,所以呢個雪糕會品嚐到肉桂、豆蔻同丁香味,味道帶點刺激同偏甜,但係非常好味🫶🏻同埋底下既花生同糖粒一齊食又別有一番風味。雖然係純素雪糕,但質感同一般雪糕無疑,而且佢

黃梔花綠茶奶茶(轉燕麥奶)

🍵黃梔花綠茶奶茶(轉燕麥奶)
洋蔥芝士菇菇天貝包

🧅洋蔥芝士菇菇天貝包
純素雪糕 - Cross Bun口味

🍨純素雪糕 - Cross Bun口味
Cross Bun係一款加左各式香料既甜麵包,所以呢個雪糕會品嚐到肉桂、豆蔻同丁香味,味道帶點刺激同偏甜,但係非常好味🫶🏻同埋底下既花生同糖粒一齊食又別有一番風味。雖然係純素雪糕,但質感同一般雪糕無疑,而且佢地好慷慨咁𢳂咁大球雪糕比我,食完好滿足呀💕

Cutting Onions唔單止食物好食,店員仲好nice同好有耐性咁介紹佢地所用既本地出產同有機食材,聽佢地講先知原來有本地出產既天貝😳果然用心做既食物係特別好味,真係要多啲嚟支持下佢地先得!
2023-05-13
Type of Meal
Lunch
黃梔花綠茶奶茶(轉燕麥奶)
洋蔥芝士菇菇天貝包
純素雪糕 - Cross Bun口味