其實,我不嬲上openrice都齊睇唔寫,但係竟然見到有篇食評話Xmas 果晚d嘢好正間嘢又開揚又剩咁... 唔  係呀嘛!?  Σ(゚д゚lll)果晚我都喺度架大佬!我因為呢間嘢果晚搞到幾失落呀!(涙)我真係接受唔到自己再做um春了!(♯`∧´)曾經,我以為男朋友為我煮嘅茄膏公仔面已經係世界上最難食嘅嘢。。 又曾經,我事先睇完餐牌之後覺得男朋友都幾有心思。。再曾經,我幻想同男友嘅第一個xmas會有幾咁romantic。。而所有嘢,都喺呢晚改變晒先講環境,睇俾分就知咩事,個窗都冇屋企部電視大,又真係幾開揚wor~吹水唔好吹咁大得架(¬_¬)。d濕勾樓上cafe格局,我當時未入去已經冇feel到癲左!聖誕節wor~ 點解唔去soho果邊xmas都係$300,$400一位搞掂,有裝修,有氣氛,又冇咁焗束。。算啦,可能d嘢好好食呢......1。先上,杯champagne, 恕我唔識欣賞,bye~2。蒜茸包要整得香同好食又有幾咁難?燶既!?勁硬,冇味。有俾olive oil 同 Balsamic vinegar 我地既,不過唔知係塊so called garlic bread太燶令我食唔出o
唔  係呀嘛!?  Σ(゚д゚lll)
果晚我都喺度架大佬!我因為呢間嘢果晚搞到幾失落呀!(涙)
我真係接受唔到自己再做um春了!(♯`∧´)

又曾經,我事先睇完餐牌之後覺得男朋友都幾有心思。。
而所有嘢,都喺呢晚改變晒

d濕勾樓上cafe格局,我當時未入去已經冇feel到癲左!

1。先上,杯champagne, 恕我唔識欣賞,bye~

2。蒜茸包要整得香同好食又有幾咁難?
燶既!?勁硬,冇味。
有俾olive oil 同 Balsamic vinegar 我地既,不過唔知係塊so called garlic bread太燶令我食唔出olive oil 同vinegar 嘅香味定點,又冇香料同蒜香。。 心諗,可能失手姐...   4/10

3。 Appetizer.
除左個肉餅物體,其他印象都好深!

A,Salmon tar tar: 唔係講笑,堅抽冇味,seasoning=冇,Salmon咬落都係麻麻地貨色.   唔腥,有擺盤,所以我俾3.5分佢。    3.5/10
btw, soho間ibarico co 嘅salmon tartar有時幾好食
B,Oyster 配Salmon egg
隻Oyster....... 其實應該用黎燒... 呢~大陸街邊焼烤檔d燒𧐢呢~ 因為佢隻oyster好淡呀,又唔係極新鮮,咁就應該加好多蒜同調味料燒燶佢啦係咪?~
_φ( ̄ー ̄ )
Salmon egg 又要腥wor.....   2分係for 擺盤嘅   2/10

C. 煎帶子要整得唔好食真係好難架!
而佢呢個煎帶子合格喇~ 終於有嘢係入得口咬下。 5.5分!

D. 肉餅
個味平凡到只記得食剩半個唔想再食.   4/10

4。 必吃之小龍蝦湯!

喺呢個時候,因為食完Appetizer 後確定中左伏嘅男朋友塊面已經黑黑地,但我地都為左唔令今晚變得更差,大家都好落力喺個咁唔舒服既環境去搵話題,呢d就係愛了~

說時遲那時快,終於到重頭戲了,登登登登~~!龍蝦湯!!

唔想提了,簡單咁講,呢個湯就係比男友個茄膏面更過份嘅極黑暗料理。。旁邊加隻大陸果d麻辣小龍蝦仔,用清水6熟既。。。多謝哂

個湯果種海鮮霉味,差d嘔。  負10分唔該.   -10

5。 Main
我地 2個main, 1個係牛扒,1個係龍蝦
已經冇曬表情,個龍蝦湯已經咁。。。
好彩,個main ok gei,  只係有少少覺得晒左果半隻龍蝦lor咁整。。5.5/10
塊牛扒,都ok嘅,唔un lor, 冇牛香味,d脂肪都唔香,中間又太生,不過叫幾軟熟。。 個dressing得個色,都係冇味。唉!! 800蚊一位呀! 4/10

唔想講了T-T

我當時真係好想走。。

好想爆我男友,但佢仲唔開心過我,仲要俾餐咁嘅嘢,我都dang佢肉赤呀。。

口烏~~~~好唔開心呀〜   (;´Д`A

點解唔整好食d嘢呀~? 點解會俾人𠱓架  T-T

2014-12-24
$800 (Dinner)
Celebration
Christmas
  • 無味牛扒
  • 臭嘅小龍蝦湯
  • 燶哂嘅蒜茸包,正!