2023-01-11 2460 views
🌕Hello我係Moon🌕中菜就食得多啦,不過江蘇菜真係好少食!😳有啲江蘇嘅菜式會喺部份酒樓食過,但係感覺都唔係好正宗!🤔上環呢條街有好多中菜館,😝有好多係正宗中菜館!依間餐廳係朋友一早訂定位,帶我食😎上到餐廳嘅時候真係比依度嘅裝修驚艷到,😚依度嘅格局好舒服,🥰周圍嘅佈置都好有高貴典雅嘅感覺,😆佢哋就聯繫餐碟餐具都有一種江山水墨畫嘅風格,💕坐喺度真係好舒服嘅感覺!😳前菜嘅部分,就食咗蒿山香乾馬蘭頭,😍開胃又好味嘅涼拌菜,😗其實佢就係將切好嘅豆腐乾同埋馬蘭頭攪勻,😜再加入調味料,😙製作簡單,但係味道絕對有驚喜!😝食完開胃菜,就想暖吓個胃,😋我哋一人一碗砂鍋雲吞雞,熱辣辣飲落肚,😏真係好暖心!☺️雲吞嘅部分皮薄餡靚,😝雞肉都唔會好乾柴!湯嘅味道都好鮮甜!😳肉類方面,我哋都食咗好多,🫣不過我最推薦就係古法樟茶鴨!🤭平時真係好少喺中菜館會見到有依樣嘢食,😤而且都好少中菜館會整,因為佢嘅工序真係好複雜!😳我以前都有睇過佢嘅製法,佢係經醃、燻、蒸、炸四道工序製成,🤓再以樟樹葉同埋花茶葉煙燻鴨!🤩上菜嘅時候,😗餐廳會以燻好後嘅鴨要先斬段後整形,靚靚嘅擺盤真係好適合打卡!😋入口鴨肉嫩滑肉味香!😏樟茶燻得
🌕Hello我係Moon🌕

蒿山香乾馬蘭頭

食完開胃菜,就想暖吓個胃,😋我哋一人一碗砂鍋雲吞雞,
砂鍋雲吞雞

肉類方面,我哋都食咗好多,🫣不過我最推薦就係古法樟茶鴨!🤭
古法樟茶鴨

上菜嘅時候,😗餐廳會以燻好後嘅鴨要先斬段後整形,靚靚嘅擺盤真係好適合打卡!😋入口鴨肉嫩滑肉味香!😏樟茶燻得入味,食完都齒頰留香!😍
古法樟茶鴨

甜品嘅部份真係唔可以錯過奶黃流沙包!
奶黃流沙包
😋呢個奶黃流沙包,🥰建議大家趁熱食,奶皇好香甜!🤓而且佢嘅包好鬆軟,內餡都好足夠,🤩鮮黃色嘅奶黃餡,真係令人睇到都食慾大增!😋
奶黃流沙包

最後以棗泥拉糕作結尾,😳呢個即叫即製嘅糕點,🤭食落好熱辣辣之餘仲有好香甜嘅紅棗味!🤪入口煙煙韌韌,🤤味道香甜可口!🤩
棗泥拉糕

🌕最後MoonMoon真係好滿意呢間餐廳,無論係嘢食定係環境我都好鍾意,另外都好想讚一讚依度嘅服務態度,佢哋好貼心見到我哋個碟污糟咗會主動幫我哋換碟!談吐有禮,效率又高,難怪咁多客人都大讚依度嘅服務態度!🌕
Type of Meal
Dinner