2025-03-31
今次帶咗屋企人去摘星之旅,就係連續14年米芝蓮嘅新同樂酒家🌟我哋total食咗$1,185食到超開心,首先環境係超級舒服亦都有privacy,服務員超級細心不停斟茶同埋換碟。每一道菜都整得好靚而且味道超級好,果然係米芝蓮常客😎✨百花脆皮乳豬件百花脆皮乳豬件上面係乳豬脆皮下面係蝦膠,乳豬皮烤得金黃酥脆,搭配蝦膠的鮮甜,整個口感層次直接升級,鮮香脆嫩一次滿足。✨黑魚籽鮮蝦帶子豆苗球上面個網係竹笙,做得超級精緻個皮好薄,黑魚籽的鹹香配上鮮蝦和帶子的彈牙,再加上豆苗的清爽,整個口感層次超豐富。✨鹿兒島 A4 和牛咸水角佢嘅外型係一個梨做得好靚,A4 和牛的油脂香氣完全融入外皮,咬下去外酥內嫩,肉汁四溢。✨奇香粉絲原隻九州大蝦皇King size日本九州蝦大過我手掌,蝦肉又彈又嫩,但係重點係粉絲吸曬啲汁好鮮味濃郁,加埋薑蔥同埋薑一齊炒好惹味。✨龍鬚糖法式焦糖燉蛋最後來個甜點收尾,龍鬚糖的輕盈配上法式焦糖燉蛋的滑同濃郁,一輕一重完美平衡,甜而不膩。
✨百花脆皮乳豬件
✨黑魚籽鮮蝦帶子豆苗球