2024-05-31
今日一朝早就去咗灣仔摩利臣山嗰邊見過客睇下個裝修。講起以前經常都會喺呢頭玩,所以對呢邊都好熟悉,特別印象深刻就係必定去188商場睇下啲玩具、遊戲等等,所以今日重遊舊地都難免有啲回憶。依家啲私樓真係越起越細、越起越納米,真係寸金尺土。由於今日都要用成日嘅時間處理,所以中午都求其買啲嘢係單位嗰度食埋就算。落到去樓下見到環境依舊,但係啲舖頭都唔同晒,經過活道見到除咗有啲小食店之外,仲有係香港開到成行成市嘅兩餸飯,講開我都真係好少買。既然今日啱啱遇着剛剛,咁就同個同事一齊食啦,行經一間叫做兩味工房舖頭,門面細細但係見到鋪面都好清晰放咗啲餸櫃出嚟,就咁睇大約有16款餸左右,每款都好精緻咁放喺啲碟上,而見到個價錢又唔算太貴,最後我哋兩個人嗌咗兩盒三餸飯。由於都係Share食,最後一次過嗌咗六個餸同兩盒飯,兩個男人叫既大部份都係肉類,最後叫咗:香煎雞扒、蒜香豬頸肉、洋蔥牛肋肉、炸雞髀、脆炸魚柳同照燒肥牛金菇卷。店員好快處理好我哋就返上單位開餐啦~~~ 嗰啲食物都好夠熱,而且賣相都算精美。首先佢嘅香煎雞扒煎得皮脆肉嫩,份量亦都算大塊;蒜香豬頸肉,豬頸肉切得都比較厚,入口肉質先嫩;洋蔥牛肋肉,除咗洋蔥煮
香煎雞扒
洋蔥牛肋肉
脆炸魚柳
照燒肥牛金菇卷
呢次三餸飯嚟講呢間質素都算唔錯,每款餸菜都有用心處理,最後埋單每人都係45蚊,性價比都正常,快快食完繼續開工。