2014-05-27 697 views
依家做中菜真喺越嚟越唔易,懷舊嘅未必好多人識欣賞,香港人又喜歡貪新鮮。最近,嚟到尖沙咀The ONE嘅「大力棒棒摩登中菜」一試新派中菜,據介紹菜式揉合上海菜、台灣菜、四川菜、粵菜等等,不拘一格,又套上一啲甚具玩味嘅菜名,希望將中菜變得「摩登」有型 。店面以泥水牆、紅灰對襯,古屋大宅模樣得嚟帶點酷。不過,室內環境則偏向西化,但又加入少少富中國色彩元素嘅裝飾,如竹簾、油紙遮形吊燈、幽默嘅畫作,多添一份藝術氣氛。而入門後右邊最遠處,有一間10-12人嘅廂房,以傳統中藥店嘅百子櫃為設計概念,最低消費都只喺$2,000,門檻唔高,勝在一班人坐埋唔使受人騷擾。餐廳除提供一般散叫菜式,亦有度身訂做嘅私房菜,所以,一班人晌廂房嘆私房菜,就最好不過。既然叫得摩登中菜,就唔可以得中國茶咁守舊,當然普洱、菊花、茉莉花(香片)唔少得,更有多款花茶、果汁紅茶 。 自家製薏米水 $18 / 杯,$32 / 壺 自家製洛神花茶 $18 / 杯,$32 / 壺 首推梗喺兩款自家製出品:薏米水及洛神花茶,兩款都有試過,個人覺得前者較淡味,後者酸酸甜甜,餐前飲更感開胃,後飯飲又有種更去油膩嘅感覺。 杏汁白肺
自家製薏米水 $18 / 杯,$32 / 壺
自家製洛神花茶 $18 / 杯,$32 / 壺

自家製洛神花茶
杏汁白肺湯

不晌餐牌之內,需預訂,喺店內私房菜嘅主打湯水。好此湯者大有人在,因為夠滋補,但一般極少數人會晌家中製作,原因在於個煩字。據介紹,師傅為豬肺要啤足水,南北杏又要磨汁,加入清雞湯、白菜先有药效,兼要燉6小時,樣樣都喺心機同功夫
。奶白嘅湯水,入口清甜芳香,清澤潤肺,杏香隨隨滲出,好滋潤嘅一道燉湯
。為顯真材實料,一整碟湯渣附湯「附送」,大大件豬肺食落完全無羶臭味。
杏汁白肺湯
杏汁白肺湯(湯渣)
飲完碗靚湯過後,都喺起筷嘅時候。餐廳菜式分為:涼拌小食、脆口小食、招牌雞煲、鎮店小菜王、時蔬、各式飯麵、中式小點心、甜品糖水等類別,加加埋埋超過80多款。好,起筷!等小弟慢慢分享今晚美食。打頭陣喺涼拌小食,全部共有8款。

晾衫白肉 $78

依道涼拌小食好睇又好食,將青瓜片及腩肉片,一塊疊一塊好似晾衫咁放晌小竹架,似喺蒜泥白肉嘅變奏。青瓜及腩片都切得非常薄,刀工十足,佐以秘製麻辣醬同食,清爽中爆發一朕惹味,花椒下得唔多,發麻嘅效果啱我程度
晾衫白肉
芥末小青瓜 $42

最後一道涼拌小食喺簡簡單單嘅芥末小青瓜,裝飾嘅喺無味嘅日本海藻,喺健康嘢。青瓜切粒,混入原條日本山葵所磨成嘅芥辣,青瓜爽脆,芥辣微微。
芥末小青瓜
再嚟喺脆口小食,我哋一次過試晒4款。

大蝦球鍋貼 $48

先上場喺大蝦球鍋貼,或者有人叫佢做蝦多士,不過,就唔喺用蝦膠做,而改用原隻鮮蝦。多士炸至金黃,入口香脆不油,鮮蝦肉鮮甜彈牙
,確實有少少意外驚喜。
大蝦球鍋貼
飽受折磨 $42

百思不得其解嘅菜名,做法喺將金菇逐條拆散,上粉炸,混和七味粉及淮鹽,所謂「折磨」,店主解釋喺折磨緊師傅,要佢將金菇拆散花功夫。炸金菇真喺條條分明,酥香可口,鹹鹹香香,又一送酒好推介
飽受折磨
七味脆西施 $42

正當大家都估估吓「西施」喺乜嘅時候,一咬就知。一口一粒嘅酥炸豆腐,老套一句,外脆內嫩,仲要嫩滑無比
,調味跟飽受折磨一樣加入七味粉同淮鹽。
七味脆西施
皇宮大茄子 $42
茄子切成圓柱形,一件疊一件,淋上鐵板燒醬汁及加上木魚碎,有啲和風嘅影子。茄子煎得香軟,醬汁濃香,但較杰身,原來喺免瀉開好睇啲。不過,若以茄子嘅質感,放晌「脆口小食」一類則有點名不符實咯!
皇宮大茄子
依家周街都有好多食店賣雞煲,大力棒棒都湊熱鬧,以雞煲為本,再搞點心思創作一系列「招牌雞煲」新菜式。招牌雞煲有多款味道選擇,如秘製麻辣皇帝石窩雞、陳年花彫醉石窩雞、濃汁咖喱皇子石窩雞……等等,另加$30雞煲就可改為多士盒,仲可揀原味、牛油或蒜蓉牛油味。

糖醋雞盒 $148

糖醋雞煲加台式多士盒所組成,鮮雞件以糖醋炒香,放入多士盒,雞件酸香開胃,多士盒包身脆,蘸糖醋汁食亦唔錯。
糖醋雞盒
再落嚟幾款鎮店小菜王,有幾鎮店?即刻去片。

外婆紅燒肉 $88

類似東坡肉嘅一道菜式,店主話個腩肉喺以鹵水、雞汁、蠔油、少少鮑汁所熬成,怪不得味道份外濃郁;雖側望有一陣肥膏,但絕對無油膩之感,入口即溶,真喺有啲似食花膠嘅感覺;而切開能見一絲絲嘅肉質,咬落鬆化而不鬆散
外婆紅燒肉
士多啤梨酸甜骨 $108

雖然唔喺咩創新菜式,但做得不俗,功夫紮實。排骨粉漿薄,唔會食落成舊粉,而個茨汁甜而不膩,微微哋酸,帶鮮香士多啤梨味,原來個汁醬喺用上新鮮士多啤梨打嘅
士多啤梨酸甜骨
富二代 $78

因為個名改得鬼馬,所以就好想試試喺點。原盅位上,以腐皮包住鮑魚、帶子、蝦仁、瓜菜粒,注入魚湯所做成嘅「福袋」,取其腐皮、福袋諧音。用料不賴,新鮮量足,所以,入口清新鮮甜,鮑魚有咬口,帶子又柔嫩,蝦仁夠爽口,咪唔記得飲清晒啲魚湯
富二代
富二代
中式蒜蓉包 $38

蒜蓉包相信好多人食過,咁又何謂「中式」?麵包睇落似法包,其實喺一種類似豬仔包嘅硬包,塗上牛油清、蒜蓉,撒上葱花。眼前依碟喺兩份嚟,淨食都OK
,幾香蒜蓉及葱味,當然,主要其實想配下面個南瓜芝士海皇煲。
中式蒜蓉包
南瓜芝士海皇煲 $98
海皇煲以韓式石鍋盛載,保持持久熱辣,因為個南瓜芝士汁一攤涼好易凝埋一舊。雖然個汁嘅南瓜及芝士味唔算好強,而且個人覺得杰身咗,但勝在料多,有青口、蝦仁、帶子粒……等等,配上述嘅蒜蓉包效果最理想。
南瓜芝士海皇煲
鮑魚雞粒豆腐煲 $98

再一個石鍋菜式,依個好值得推介,撈飯一流
。原來用上新鮮雞,挺鮮味,豆腐又超滑,醬汁濃郁惹味,唔加鮑魚都夠晒煞食,不過加埋鮑魚個菜就高檔多啲。
鮑魚雞粒豆腐煲
食埋咁多熱氣嘢,又多肉,喺時候嚟啲時蔬平衡一下。蔬菜類菜式有十多款,濃淡皆有。

花膠杞子浸白菜苗 $108

跟「富二代」同樣加入魚湯,但明顯依個仲香濃鮮甜。白菜苗翠綠鮮嫩,然而,大大件嘅花膠絕對喺成道菜亮點,更喺女士恩物,而花膠煮得腍滑,有咬口,正
花膠杞子浸白菜苗
啫啫石窩四季豆 $68

原名應叫啫啫石窩靚菜,靚菜可揀西蘭花、芥蘭、生菜及四季豆。個菜有啲似乾煸四季豆,四季豆、肉碎、蝦米以蝦醬爆炒,送到嚟唔止滋滋作響,仲香氣四溢
。難得四季豆仲帶有少少爽口感,味道整之惹味芳香。
啫啫石窩四季豆
芝麻企鵝雞 $380

店方推介兼新創菜式,企鵝雞擺明喺指個擺設形態,一上枱已被議論紛紛,覺得隻雞好搞嘢。依個菜需要提早預定,因為又喺工序繁複,既要風乾一日以上,又要好似慢煮咁搵溫油浸,再扯油,加上用兩斤十嘅新鮮雞,所以$380都算得上抵食。最有趣喺等相機食完之後,會拎入廚房由師傅手撕,務求令人食到皮脆肉滑嘅雞件,加上外皮沾滿白芝麻,寧捨芳香。雞下墊有翡翠苗及麵包條,夾埋當件小三文治喺個幾有趣嘅食法
芝麻企鵝雞
芝麻企鵝雞
今晚菜式實在太豐富,所以,要留肚食糖水,飯麵就免問嘞。而糖水絕唔喺紅綠沙普通嘢,而喺杏汁燉官燕、紅蓮清燉雪蛤膏、燕窩蛋白杏仁茶……等等,喺咪好吸引呢。

手磨杏汁蛋白 $38

色澤非常雪白,好香杏仁味,質感幾滑,加上好多蛋白,味道幾清甜,感覺滋潤。
手磨杏汁蛋白
除咗有做私房菜,閒日嘅午餐都有以晚市嘅菜式為主,例如鮑魚雞粒豆腐煲、外婆紅燒肉,甚有睇頭,小菜客飯都喺$48-$88,包老火湯或餐飲,免加一。仲唔只,以及方便商場內嘅銷售員,更推出輕便茶餐。
此外,「來自星期一的你」優惠,為打工仔打打氣,晚市可享全單88折。有興趣去一試嘅朋友就不妨擇個「好日」過去喇
試過主餐牌多項菜式,大部份都做得有水準,個別菜式做得有心思又帶嚟驚喜,再者,以尖沙咀區而言,定價相當合理。有機會真喺約齊腳嚟試試佢哋嘅私房菜水準,又會唔會帶嚟無限摩登驚喜!真喺多謝食友之邀,讓小弟掹衫尾盡嚐多款味美嘅摩登中菜。
Type of Meal
Dinner