2018-05-08
先幾個月食過屋企附近新開果間正宗上海生煎皇,今日嚟到深水埗,試埋呢間開咗冇耐嘅堅信號正宗上海生煎皇后麵館。舖頭喺兩間豬潤麵夾住,粉紅光管招牌,好搶鏡😎舖頭白色為主,配上小盆栽,特色黑白花地磚,份外清新。仲有老闆娘大大幅相做生招牌,幾賞心悅目😙見到有招牌皇后湯麵,毫不猶豫揀咗。有香橙豬軟骨,蓮藕,花膠,冬菇,秋葵,雲耳。 豬軟骨炆得夠淋,好入味,加埋啲橙皮喺面,增加咬口。 平民麵館都有花膠,真心覺得抵,補充骨膠原呀! 仲有其他配菜都好出色。不得不提佢個湯,飲得出無味精,好清甜,原來個湯用豬腳,豬骨,豬皮,黃豆等等材料熬製超過二十個鐘,唔怪之得咁正 ,我差唔多將碗湯飲曬🤣仲叫咗孜然豚肉串,一碟兩串,孜然可以去汗除濕,好香茴香,八角,桂皮味,味道芳香,濃烈。豚肉串外脆內嫩仲叫咗杯熱嘅紅豆低糖豆漿,加上紅豆,唔使齋飲豆漿咁悶,啲紅豆煲到好諗喎生煎皇同生煎皇后各有地盤,期待佢地嘅生煎皇子,生煎公主嘅舖頭
舖頭喺兩間豬潤麵夾住,粉紅光管招牌,好搶鏡😎