2023-04-08 528 views
近排在公眾平台因一件事見到呢間小店,網民(街坊)力撐此店及支持老闆。今日假期都要上班,放工已經係下午三時,諗緊吃什麼午餐時就諗到此店試吓。第一次探訪青衣屋邨,有google map幫忙,下車後行十分鐘就找到了,此店在市集內,地方乾淨整潔,餐牌非常簡單,只有幾款食物,我當然要試招牌慢煮叉燒拉麵🍜(加隻溏心蛋)麵是即叫即煮,不過也只是數分鐘。賣相:好得,就係一碗日本拉麵,紫菜,叉燒、荀及蛋的鋪排,簡單得來似日本街頭麵檔的一碗簡單拉麵。味道:試啖湯,清甜,唔太咸或太濃。溏心蛋要超讃,賣相及軟硬度非常正(唔怪之得我加蛋😆)叉燒味道偏淡,麵質也合格。價錢:$40一碗,當然超抵。最開心今日到店時間係冇人,可以坐在店內牆邊枱,望住牆上好多支持者,朋友留言支持此店,更加有日本拉麵店feel。(建議老闆提供細杯飲水及七味粉,更有日本feel) 。心想一間小本經營的店,只是座落在普通屋邨𥚃,老闆一人用心經營,用$40令屋村學生及居民好方便就吃到拉麵,根本冇可能與外面高級地點的高級日式餐廳比較,但簡單並不代表質劣。註:昨天埋單時,老闆忘記我加左隻溏心蛋,話收$40, 我提一提佢,他也申一申脷😬⋯⋯收咗$45
價錢:$40一碗,當然超抵。
註:昨天埋單時,老闆忘記我加左隻溏心蛋,話收$40, 我提一提佢,他也申一申脷😬⋯⋯收咗$45。

慢煮叉燒拉麵
2023-04-07