2018-07-31
在這晴朗的星期日,我同好姊妹一齊撇低老公,駕車去淺水灣海灘暢泳。玩咗幾個鐘後,已經充滿餓意,但係海灘附近的餐廳的食物價格頗貴,好姊妹提議去她公司附近有間新開餐廳~Little Town(小城鎮),環境靚,食物質素好,價格合理,既然好姊妹有車,駕車往北角也快,一於去試吓。來到餐廳小城鎮門口,從落地玻璃門看入去,環境暗黑而有情調 ; 甫入餐廳,發現以火車站為主題,火車站式既牆身再加上車輪裝飾、火車模型,甚至有一個車票售票處(餐廳結賬位置),完全令客人進入一個歐陸式既古舊小城鎮一樣。我倆太肚餓關係,二話不說叫個精選2人晚餐B($398)前菜 是日餐湯 ~ 煙肉雜菜湯質感香滑,加入了煙肉,十分香口,還有一隻大蜆,令湯頭更鮮甜美味,仲有一塊烘得脆口嘅多士,前菜都咁豐盛,正。小食 小城鎮炸雞翼表面非常鬆脆,而吃起來不會覺得油膩,雞肉仍然好juicy。主菜 燒香草法國春雞(配魷魚圈)肉嫩鮮味,連雞胸也滑溜,加上炸得金黃香脆既魷魚圈,非常滋味。主菜 10oz 安格斯西冷牛扒配薯條(配黑椒汁)6成熟鮮嫩略帶嚼勁,口感豐富多層次 肉汁滿溢。是日甜品 時令鮮果奶凍及草莓奶凍賣相迷人,口感軟綿細滑,配合鮮果,
我倆太肚餓關係,二話不說叫個精選2人晚餐B($398)
前菜 是日餐湯 ~ 煙肉雜菜湯
小食 小城鎮炸雞翼
表面非常鬆脆,而吃起來不會覺得油膩,雞肉仍然好juicy。
主菜 燒香草法國春雞(配魷魚圈)
主菜 10oz 安格斯西冷牛扒配薯條(配黑椒汁)6成熟
鮮嫩略帶嚼勁,口感豐富多層次 肉汁滿溢。
是日甜品 時令鮮果奶凍及草莓奶凍
賣相迷人,口感軟綿細滑,配合鮮果,清新非常。
附送飲品 熱綠茶及凍綠茶
整體而言,餐廳以火車站為主題好吸引,侍應待客有禮,食物份量多又美味,而且價格抵食,性價比高,令我倆食得滿足、滿意、滿開心。