2024-01-10 74 views
開開心心Happy Friday嗌個最貴嘅和牛丼set,我本身冇睇清楚佢係生牛肉,咁之後知道左就特登order全熟。waitress講左全熟可能會「鞋」我都OK。但係,「鞋」同埋「咬唔到」係兩個概念囉好冇?碗野上都黎,除咗個樣係牛肉,啲肉唔可以話係靭,係根本咬都咬唔開!吞到吞唔落!搵咗幾個同行朋友試都咬唔開,成粒擦子膠咁,完全超越左「食物」嘅 definition。之後搵咗waitress過嚟即場示範,佢淨係碌音機式「我話講咗俾你聽會鞋㗎啦」、「我講左你知會鞋」、「和牛成本太高唔退得」拒絕換其他嘢食或退款。我想問下,如果食物質素本身就係會全熟之後不可食用,係咪應該直接拒絕落order會仲合理?如果照你用「事先聲明概不負責」嘅邏輯,係咪我order生雞肉丼你又ok呀?事先聲明左唔洗對食物出品負責?最後,可能我見識少,真係未食過d成本咁高,而又熟左就咬唔爛嘅「和牛」喇