2021-02-24 2182 views
之前無意中發現到呢間攦粉店,俾佢既純米漿人手製作吸引左,感覺好似好健康,而且我不嬲都幾中意食瀨粉,bookmark左一段日子之後呢排晚市開放返堂食就同男友去試下~可能咁岩新年忙住整糕點,好多野都無提供/賣晒,一心諗住食切雞攦粉但食唔到😥 隔離檯叫幾款糕點都無最後男友叫咗一個炸墨魚卷攦粉酸辣湯底,一盒芝麻糕同埋一支綠豆沙~男友話墨魚卷炸得好脆,但裡面唔彈牙好淋👎攦粉好彈牙好煙韌,係幾好食既 (不過走嗰陣見到雪櫃裏面有獨立包裝既攦粉可以買,見到成份有小麥粉同玉米粉?!)個酸辣湯底偏酸但係唔香,似純粹用酸菜加清湯調配出嚟,一般般~芝麻糕口感煙韌唔會太甜,但係之前係元朗食過一間係最裏面都會有黑芝麻所以更加香,呢間就冇,相對比較遜色~綠豆沙唔太甜,味道正常整體係對呢間老字號失望,因為:1.攦粉唔係純米做2. 想食切雞食唔到 (然後退而求其次嘅墨魚卷一啲都唔彈牙...)3. 芝麻糕唔夠香我諗。。都未必會再黎嚕~

男友話墨魚卷炸得好脆,但裡面唔彈牙好淋👎

綠豆沙唔太甜,味道正常

整體係對呢間老字號失望,因為:
1.攦粉唔係純米做
3. 芝麻糕唔夠香
我諗。。都未必會再黎嚕~
2021-02-22