2020-04-09 1246 views
呢排同公司同事輪流Home Office, 加上疫情關係午餐都選擇帶飯多, 所以今晚放工同同事去食個快飯, 揀左公司附近一間日本野試下, 其他同事介紹過之餘, 同埋冇咁肥~ 哈哈~ 同同事出街食飯多數幫襯小店, 貪佢D擺設夠靚夠cute~ 疫情關係餐廳都跟足政府指引需要入店前量體溫同枱同枱之間相隔1.5米, 而餐廳更貼心地每枱都有支酒精同派發酒精紙比我地消毒, 所以都食得幾放心~ 我地叫左5樣食物, 分別有天龍卷, 金菇肥牛卷, 三文魚腩海膽卷, 松葉蟹肉海膽卷甜蝦丼, 燒大頭蝦2隻~ 先黎一個三文魚腩海膽卷, 三文魚腩入口好肥美而海膽亦算鮮甜, 先開啟左個味雷~ 再黎松葉蟹肉海膽卷甜蝦丼, 入面有甜蝦, 三文魚籽, 松葉蟹肉, 海膽同玉子, 每樣味道都好鮮甜, 尤其係甜蝦, 蝦頭仲有蝦膏好好送飯~ 之後金菇肥牛卷同燒大頭蝦同時出場, 燒大頭蝦係即場喺魚缸拎出黎燒, 燒得剛剛好, 肉質爽口又彈牙, 而蝦頭同樣都有好多蝦膏, 我同事又唔食, 我又唔想浪費要食埋佢, 真係怕食到膽固醇超標, 哈哈!! 金菇肥牛卷精髓都係同燒汁, 甜甜地都幾好味~ 天龍卷一上枱我地已經嘩左出聲, 畫面都幾震撼

天龍卷一上枱我地已經嘩左出聲, 畫面都幾震撼, 因為好大份又好長, 佢係大頭蝦用左天婦羅嘅形式加青瓜再用壽司飯包住, 上面再加火灸三文魚, 三文魚籽再面頭加上千島醬做成, 由於係即炸所以入口好脆同好乾身唔太油, 食完呢個真係大滿足呀~

Type of Meal
Dinner