2017-12-18 866 views
其實香港都好多鍾意食榴槤嘅人㗎,但係搵一間所有製品都係榴槤嘅店舖,真係少之又少。今次我哋就嚟咗一間油麻地嘅小店,品嚐一下各式各樣既榴槤小食啦~ 呢間小店,乜嘢榴槤製品都有,包括貓山王冰皮月餅, 但係好似中秋節已經過咗囉喎。 呢度最出名嘅應該係個貓山王榴槤pizza,但我哋今次冇試呀,試咗其他榴槤小食。 老闆係一個勇於創新嘅人,今次佢就發明咗呢個榴槤芝士火鍋,我估都係全港獨一無二掛。見佢咁有誠意,就叫咗呢個芝士火鍋試一試啦。 一上到枱,香味已散發咗出嚟。榴槤同芝士本身都係一種好重香味嘅食物,佢哋溝埋一齊好似有有一種化學嘅作用咁,除咗香味之外,食落去味道仲更加濃烈,一啖一啖嘅榴槤香從芝士汁度散發出嚟,味道層次好獨特。 榴槤梳乎厘 面頭鋪滿咗一層嘅榴槤蓉,榴槤蓉非常之清甜,好味。而梳乎厘呢就外脆內軟,而且裏面蛋味濃郁,配合榴槤蓉,味道非常之夾, 冬天食,熱辣辣,好暖心。 跟住就係呢個榴槤白雪米餅。呢個雪餅都係熱食,外面好似糯米糍嘅一層餅,質感煙煙韌韌Q彈,好正,而入面充滿左香甜既榴槤蓉,好好食。 食咗咁多嘢家要飲番杯嘢,濕濕個口啦。呢杯紅毛榴槤汁,雖然叫榴槤但係唔係食開嗰隻榴槤味。佢味道反而

食咗咁多嘢家要飲番杯嘢,濕濕個口啦。
呢杯紅毛榴槤汁,雖然叫榴槤但係唔係食開嗰隻榴槤味。佢味道反而似紅毛丹,飲落好清甜,解渴,而且有小小酸味。 聽講紅毛榴槤仲好健康,可以抗癌添。

除左支持小店之外,榴槤愛好者真係不容錯過呀!

• 榴槤梳乎厘
  • 榴槤白雪米餅