2018-01-07
2017年最後一日,約左朋友去鰂魚涌行山,行山前先醫醫肚,就揀左呢間小店,重拾一星期前喺台灣食過既蛋餅味道。台灣出名早餐店,而早餐店經常出現既食品就係蛋餅。一塊煎香左既餅皮,加上雞蛋,入面包住肉鬆、芝士、火腿等等既餡料,就成為台灣人既晨早美食。難得喺香港搵到,梗係要試一試。舖面細細,亦只有兩個工作人員,小倆口嘛。亦咁啱嗰日係星期日,中午流唔係咁多,我地現場所見就只有兩枱客。呢度既食品選擇唔係咁多,除左蛋餅,就係漢堡包。我地叫左一份芝士薯餅蛋餅同一個香辣雞腿堡。蛋餅非常香軟,加埋入面既芝士同薯餅,邪惡得黎又真係perfect match;香辣雞腿堡夠辣夠脆,配以薯角的確唔錯,不過黎到呢度都係食返有特色嘅蛋餅啦。蛋餅仲包一杯飲品,我地就揀左黑糖奶茶少甜,非常有台灣風味。唯一唔係咁好嘅就係用上即棄餐具,感覺唔係咁環保。小店用心經營,值得我地多多支持!
小店用心經營,值得我地多多支持!