2019-09-05 505 views
記得小時候在觀塘市政大廈熟食市場有間食上海麵 / 飯的小店,可惜已經關門大吉多年。我經常想尋回當年的美味,所以對這類舖頭特別情有獨鍾~呢間位於新都城三期地舖的小店,沒什麼裝修,這晚人流不算多,不需排隊。食物我點了炸雞翼上海麵,男友的是炸排骨飯,另外再多一份紅油炒手。雞翼是全翼兩隻,在雞鎚和中翼門cut 開,容易進食。雞翼醃得有點甜味~ 粉唔係厚~不錯!不過麵就偏淋了一點,唔太彈牙。 湯麵內附有少少炸菜肉絲~ 餸麵不俗。炸排骨飯賣相就真係麻麻,不過排骨都算唔錯既~炸得唔算好乾,不過就薄咗少少。另外亦有附雪菜肉絲,令個飯唔洗乾啃。最後的紅油炒手,唔太辣,大大粒,正正常常~總結黎講,食物正正常常,最好味係雞翼。價錢就非常便宜,一個飯 / 麵$35已經可以食飽飽!! 在香港這類小店已經買少見少,下次來將軍澳又諗唔到食咩都會支持支持~
我經常想尋回當年的美味,所以對這類舖頭特別情有獨鍾~

雞翼是全翼兩隻,在雞鎚和中翼門cut 開,容易進食。
雞翼醃得有點甜味~ 粉唔係厚~不錯!
不過麵就偏淋了一點,唔太彈牙。
湯麵內附有少少炸菜肉絲~ 餸麵不俗。

炸排骨飯賣相就真係麻麻,不過排骨都算唔錯既~
炸得唔算好乾,不過就薄咗少少。
另外亦有附雪菜肉絲,令個飯唔洗乾啃。

最後的紅油炒手,唔太辣,大大粒,正正常常~

總結黎講,食物正正常常,最好味係雞翼。
價錢就非常便宜,一個飯 / 麵$35已經可以食飽飽!!
2019-09-04