2019-06-11 753 views
⭐️👉🏻評分: 9/10🍽位於元朗舊b仔附近嘅西餐廳,之前仲上過蘋果,叫1987係因為4個店主都係87年出世,各司其職,又係有故事嘅小店😽————————————————————個日假期去都幾多人,舖頭細細,一度食一落有客人walk in失敗,都好似幾受歡迎,所以如果食最好訂定位🙌🏻————————————————————🔹澳洲M5和牛西冷扒($398/300g)三成熟都算做得唔錯,食得出係靚嘢,咬落冧身牛味濃郁,絕非一般貨色。附有洋蔥薯片、車厘茄等配菜,每樣都整得好有心機,擺盤唔馬虎,對得住個價錢。佢仲有芥末汁比我地點,點完個味更出。————————————————————🔹茄子千層麵($98)千層麵係新鮮手搓,入面有茄子、芝士同茄醬。上面個層用芝士焗過帶有焦香特別好食🧀周圍嘅茄醬唔會好似平時食意粉屋個啲咁,有種難食茄膏味。用茄子肉嘅軟稔代替咗平時嘅肉醬芝士,所以成碟野都好清新,食完唔會覺得膩。————————————————————🔹每個main都可以加32蚊轉set,包餐湯/沙律,餐包同餐飲。餐前小食係蘋果分子料理,口感好得意。大蒜薯仔餐湯有心思,香檳汁沙律配有風乾茄乾,第一次食呢

⭐️👉🏻評分: 9/10
————————————————————
🔹澳洲M5和牛西冷扒($398/300g)
————————————————————
🔹茄子千層麵($98)
————————————————————
🔹每個main都可以加32蚊轉set,包餐湯/沙律,餐包同餐飲。餐前小食係蘋果分子料理,口感好得意。大蒜薯仔餐湯有心思,香檳汁沙律配有風乾茄乾,第一次食呢個配搭覺得幾新奇。麵包真係外脆內軟,入面仲係好軟熟,有牛油同蜜糖芥末兩種醬搽,欣賞牛油係唧到好似玫瑰花咁嘅形狀,而且唔係雪到硬晒。餐飲都幾多選擇,橙汁唔會過甜,紅酒都係加$28就有。
————————————————————
🔖📋小店定位係高質素西餐,廚師係五星酒店大廚 ,欣賞佢地服務同食物細節都做得好好,每道菜都有花心思去present比客人,用料食得出係靚嘢,不過好可惜係個環境未如理想。呢個價位我會期望裝修同氣氛會更好,而且好多客都因為無位食咗閉門羹。希望佢地遲啲會揾到間大啲嘅舖頭啦~😚
  • m5和牛
  • 澳洲M5和牛