好耐冇同班朋友仔聚會,有時都想搵一日收工輕輕鬆鬆同啲朋友一齊食下飯,傾下偈、玩下board game咁。最方便就當然係去cafe啦,有齊食物同埋board game玩,仲可以舒舒服服咁樣坐。今次朋友提議去到旺角金雞廣場樓上嘅to-gather cafe, 環境都算唔錯,而且唔會太嘈,最適合同班朋友一齊聚會。而且最緊要嘅係board game嘅款式都唔少, 想玩乜都得。不過玩board game之前,就梗係要食啲嘢醫下肚啦,收工真係好肚餓,我哋一行六個人。叫party set似乎比較抵,又有小食又有主菜,仲包埋任飲嘅特色飲品,可以邊食邊玩!先來兩款特色飲品,分別係芒果梳打(芒亨)同埋柑桔檸檬, 一大壺咁上, 可以按自己嘅份量去斟, 同埋味道都唔錯,尤其係柑桔檸檬,酸酸甜甜咁 ,一邊食一邊都飲咗唔少。先來一個田園沙律配胡麻汁, 望落都幾豐富,有蕃茄、粟米、青瓜同沙律菜等等, 食落都幾清新開胃。跟住嚟嘅就係即炸嘅芝士忌廉汁薯條, 同佢個名一樣真係冇得輸,除咗夠曬香脆之外,個忌廉汁都幾香濃, 非常惹味!然後仲有雞肉串燒同埋豬頸肉,雞肉嘅味道唔錯,有少少碳燒味,而豬頸肉加埋秘製嘅泰式酸汁都幾好食

然後仲有雞肉串燒同埋豬頸肉,雞肉嘅味道唔錯,有少少碳燒味,而豬頸肉加埋秘製嘅泰式酸汁都幾好食, 食落啲豬頸肉都幾juicy!

之後就係炸物出場嘅時間,分別有泰式魚餅、吉列蝦、咖哩角同埋蜜糖雞翼, 款款都炸得好香口,尤其是我最鍾意嘅蜜糖雞翼,炸得香脆之餘,仲有肉汁,加埋甜甜地嘅蜜糖,忍唔住食多咗幾隻。

而朋友就比較鍾意吉列炸蝦,上面淋咗少少嘅日式醬汁, 個粉唔會太厚, 味道都唔錯。

食咗咁多熱氣嘢,都係時候食番啲菜 ,而呢一個芝士焗蔬菜入面都幾豐富, 有西蘭花、粟米、甘筍等等, 芝士汁同埋西蘭花嘅味道好夾,不過甘筍就略嫌硬咗少少, 如果可以煮淋少少就更好。

主菜方面我哋就叫咗鮮茄焗豬扒飯,同黑松露海鮮意大利飯。 一紅一白嘅兩個配搭,我就比較鍾意食鮮茄焗豬扒飯,因為豬扒煎得香脆,底下嘅飯仲有炒過,食落好香口,而且加埋茄汁真係好啱送飯。

但朋友就鍾意呢一個黑松露海鮮意大利飯,因為佢嘅海鮮真係好豐富,除咗表面睇到嘅大蝦、鮮魷、青口之外,底下嘅意大利飯仲加入咗 雜菌同埋蜆肉,撈埋一齊,食落好豐富好多層次,而且仲好香黑松露味。

每人都係百六蚊左右,對比唔少cafe嚟講,呢個價錢都算抵食,而且仲食咗咁多款食物,亦都有埋board game可以玩, 下次都可以考慮再約朋友嚟呢度!
2019-01-16
$160 (Dinner)
  • 黑松露海鮮意大利飯
  • 無得輸芝士薯條